Kon: Ukoliko se nastavi povećanje broja zaraženih, nema druge nego da se uvedu vanredne mere

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih.
"Mi nemamo drugog izlaza nego da se zatvorimo, a da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim", rekao je dr Kon.
 
On je za TV Prva rekao da će stanje biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije da imamo jednog obolelog na 1.000 stanovnika.
 
"Cela strategija se oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti. U Beogradu imamo goru situaciju nego što je bilo u aprilu. Imali smo ta slavlja i proslave i ta mesta superprenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Morao da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj", rekao je dr Kon.
 
Kon je za TV Prva izjavio da je potrebno ažurirati podatke sa teritorije cele Srbije, pošto postoje razlike u podacima sa terena.
 
"Postoji zahtev da se uradi revizija tih podataka", rekao je Kon, navodeći da su najteže pogođeni Novi Pazar, Tutin i Sjenica.
 
Kon je izjavio da testova za utvrđivanje prisustva virusa ima, ali je pitanje da li ima dovoljno kapaciteta za njihovu obradu.
 
"Uskoro treba da se vide efekti obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru", rekao je Kon i dodao da je, ako se nastavi povećanje prenošenja virusa, moguće uvođenje vanrednog stanja ili vanrednih mera. 
  • Доктор медицине

    13.07.2020 04:48
    Мере
    Морам да кажем да карантин неће зауставити вирус.


    И решење није трајне мере.



    Треба пустити да живот тече и да свако чува свој живот и живот својих укућана а ограничавати људе неким МЕРАМА је само оптерећење становништва.


    Претварање свих болница у ковид је глуп потез тиме угрожавају остале болесне људе којима је потреба операција(хитно).

    Кризни штаб се бави прогнозама вируленције,колико ће бити опасан други талас итд.


    Овај вирус нема потенцијал као шпански грип па да траје 2године.

    Може да се деси да овај вирус остане међу нама заувек,али не треба да страхујемо и паничимо.

    Али ајде да кажем да до краја децембра 2020године овај вирус може и да нестане.

    Вирус би нестао можда да кризни штаб није попустио мере и да нису укинули ванд стање 69дан.

    Конференције су безвезе никакве нове инф о вирусу немају само број умрлих,оболелих и заражених која комп апликација скупља а по мени то је грешка,глупост јер људски живот није игрица нити је за грешку неке апликације.

    Прерано се људи стављају на респираторе које НИСУ по нашим стандардима него по кинеским и то је велика грешка.
  • Milos

    12.07.2020 21:27
    Kod mog sina u odeljenju, na veronauku ide 3 od 24 dece. Ostatak uci neka prava. Ne izgleda mi da je zaglupljena osmina naseg zivlja.
  • Gružan

    12.07.2020 19:36
    Aham

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija