Savić: Koju god vakcinu da uvezemo, provera će trajati bar dva meseca

Ako je neka vakcina registrovana u stranoj zemlji, to ne znači da će nužno biti registrovana i u Srbiji, kaže Miroslav Savić, član Komisije za registraciju lekova u okviru Agencije za lekove i medicinska sredstva.
Savić: Koju god vakcinu da uvezemo, provera će trajati bar dva meseca
Foto: Pixabay
On je za Nova.rs rekao da postoji procedura kroz koju mora da prođe svaka vakcina pre nego što počne da se koristi u Srbiji. Navodi da su potrebna najmanje dva ili tri meseca za tu proveru.
 
Savić navodi da je procedura za registraciju vakcine protiv Covida-19, koja se razvija u svetu, sasvim ista kao i za svaki drugi lek.  
 
"Onog momenta kad neki nosilac dozvole za promet vakcine ili leka, neka firma, preda dokumentaciju Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, tog momenta eksperti agencije počinju proceduru", objašnjava Savić koji je i profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.
 
Procedura se, kako kaže, zasniva na sveubuhvatnoj proceni kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti. 
 
On objašnjava da nosioci dozvole nikad nisu države i vlade, već to mora da bude neka firma koja proizvodi određeni lek.
 
"Kompanija, potencijalni nosilac dozvole, mora da priloži dokumentaciju, vlada se time ne bavi. Ovo je specifična situacija, gde sigurno ima uticaja i neke vrsta dogovora i usmeravanja kompanija ka određenim tržištima. Međutim, neće doći Evropska komisija da nam donese dokumentaciju za neki proizvod koji je razvijen, na primer u Francuskoj, već to moraju da rade kompanije koje se time bave", kaže Savić.
 
Kako kaže, još uvek je neizvesno kad će se neko od proizvođača vakcine javiti sa zahtevom za registraciju u Srbiji. Kad se to desi, počinje procedura odobravanja. 
 
"Procedura traje onoliko koliko treba da traje. Ukoliko su potrebne dopune dokumentacije, postoje rokovi kada te dopune treba da se traže. U tom slučaju procedura može da traje i po nekoliko meseci, u krajnjoj liniji i godinu dana", kaže profesor. 
 
Objašnjava da procedura najčešće traje nekoliko meseci.
 
"Ako postoji proizvod čija je dokumentacija besprekorna onda je to mnogo kraći period, ali to ne može da bude za dve ili tri nedelje. Potrebno je kompletnu dokumentaciju iščitati, treba proći kroz nju. Treba sagledati sve elemente", kaže on i dodaje: "Par meseci je neka realna mera, da li su to dva meseca, da li su to tri meseca. To je nešto što je u granicama mogućeg.
 
Dodaje da to da li će nešto biti registrovano u Srbiji, ne zavisi od toga u kojoj je zemlji je razvijeno.
  • L

    13.08.2020 15:54
    @aleksandra
    Viste ili zaposleni na državnim jaslama ili ste penzioner pa imate sigurna primanja i mislite daste sigurni. Kuckaću gluposti da skratim dokolicu e....daste imalo normalni,osećajni,solidarni nebi pisali gluposti. Pola radno sposobnih građana ostaju bez egzistencije sa porodicama neznaju kako će preživeti zbog ovog kovida mada i pre nije bilo nešto sjajno ali se radilo i moglo se preživeti. Ali upamtite ni vi niste sigurni ako ovo još potraje do zime i vama će početi da skidaju primanja e tada nejćete biti ironični već ćete gledati kako dase skrpite. Svi smo u istom problemu i treba vakcinu pod hitno pustiti dase svi smirimo i stabilizujemo finansiski. Hvala.
  • Ma

    13.08.2020 13:17
    Ajde
    Vrh vlasti i krizni stab ce prvi da se vakcinise
  • rada

    13.08.2020 11:31
    A, ko to kod nas proverava lekove? Carina, za uvoz-izvoz ili “stručni tim” koji kupi “kajmak”? Koliko dobijaju za preprodaju?
    Da li je svima jasno da mi nemamo ni jednu ovlašćenu “kuću” koja može da proveri nešto?Sve je rasprodato strancima, a rade ljudi u tim rasprodatim firmama za nekoga. I donose se odluke prema tome ko više plati.
    Ovde vlada korupcija i nece meni dati pare da se ispita vakcina ili bilo koji lek, nego njima.
    Ako se ispituje vakcina, platiti svakom učesniku(dobrovoljcu) odredjenu sumu dnevno, mesecno dok se prati stanje. Naravno uz potpis svakoga, a neželjena dejstva istog leka opet platiti porodici.
    To se tako radi u civilizovanom svetu.
    Čak i vadjenje krvi i donorstvo krvi ili bilo koje telesne tecnosti. Jer nepovredivost osobe je prva i osnovna stvar.
    To ne piše nigde, a trebalo bi, ima u svim zakonima država koje vode računa o svom narodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija