Danas postavljanje prvih delova spomenika Stefanu Nemanji

Na Savskom trgu u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, danas će početi postavljanje prvih delova, odnosno postamenta spomenika Stefanu Nemanji.
Time će zvanično početi da teče rok od dva meseca da se postavi taj spomenik, čiji je autor ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov.
 
Prva četiri kamiona sa delovima postamenta stigla su u Beograd, a kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, do 31. avgusta stići će druga četiri kamiona, dok će poslednja dva biti tu do 15. septembra.
 
U Beogradu se od 10. avgusta nalazi i grupa ruskih majstora koji će zajedno sa majstorima iz Srbije raditi na postavljanju spomenika, a početkom septembra očekuje se i dolazak samog autora koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.
 
"Očekujemo da spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije Stefanu Nemanji, koji je zaista monumentalan i ponos naše zemlje, bude postavljen do sredine oktobra", rekao je Vesić. Kako je dodao, rekonstrukcija Savskog trga, na kome će se nalaziti spomenik, biće završena do sredine novembra.
 
Spomenik Stefanu Nemanji postavlja se na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
Agresivna priča koja će da napada prolaznike
 
Bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić izjavio je ranije da sadašnja vlast u Beogradu nema nikakav koncept razvoja, već se u gradu sprovode projekti koji su deo političkog marketinga, dok struka u institucijama ćuti.
 
Stefan Nemanja, prema njegovim rečima, kao osnivač srpske države svakako zaslužuje spomenik u Beogradu koji je mogao biti podignut i na tom mestu, ali ne da bude visok kao devetospratnica i da svojom dimenzijom agresivno utiče na železničku stanicu koja je deo kulturne baštine Beograda.
 
  
U centru grada spomenici, kako je objasnio, moraju biti u dimenziji koju čovek može da saglada, da ne doživi agresiju. Spomenik Stefanu Nemanji će, s druge strane, prema oceni Bobića, biti agresivna priča koja će da napada prolaznike.
 
Nadgrobni spomenik struci i modernoj Srbiji
 
Istoričarka Radina Vučetić smatra da je Stefan Nemanja od 23 metra na simboličkom nivou najvidljivija slika ururšavanja nekada kosmopolitskog Beograda. Kako je navela, postavljanje ovog spomenika predstavlja "povlačenje jedne suverene estetike, ali i etike, pred poplavom neoradikalskog kiča".
 
"Nestaju ljudi struke, od integriteta, s kičmom, a ostaje bašibozluk, primitivni i ratnohuškački", zaključila je Vučetić. Više pročitajte OVDE.
 
Ggrađani su pokrenuli onlajn peticiju kojom iskazuju nezadovoljstvo povodom postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na rekonstruisanom Savskom trgu u Beogradu.
 
"Protivimo se postavljanju neprimerenog i rogobatnog spomenika, zloupotrebi istorije i javnog prostora i daljem pretvaranju Beograda u ruglo naprednjačkog kiča", stoji u tekstu peticije. Podizanje spomenika, kako se navodi, predstavlja nasilje nad Beogradom i njegovim građanima.
  • Sanja

    16.08.2020 06:34
    Bla bla bla
    Pa cemo gledati kako ga odnose kao Severni Makedonci Alessandra.
  • Carls Tejlor

    15.08.2020 13:32
    Gledacu na njega kao na javni wc.
  • Kinder jaje

    15.08.2020 12:52
    Iz delova kao matroska :)))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.