Rakita: Jedna institucija dala dozvolu da se ukopaju cevi u korito reke, druga traži njihovo vađenje

Investitor male hidroelektrane "Zvonce" je prvu građevinsku dozvolu za gradnju MHE dobio 2015. godine. Međutim, tokom 2018. godine, menja trasu cevovoda, jer su mu meštani, kako kaže, tražili da ne prokopava lokalni put.
Da bi izmenio građevinsku dozvolu morao je da se pridržava uslova koje propisuje Zavod za zaštitu prirode i da na osnovu takvih uslova izmeni urbanistički projekat, piše Insajder.
 
Zavod u rešenju koje izdaje 2018. godine, a koje je obavezujuće, izričito zabranjuje ukopavanje cevi u korito reke. Međutim, isti Zavod daje pozitivno mišljenje na Urbanistički projekat koji, ovog puta, ipak predviđa ukopavanje cevovoda u korito Rakitske reke.
 
Sve to dovodi do situacije u kojoj na kraju investitor ima građevinsku dozvolu, nadležna inspekcija zbog toga ne može da sprovede rešenje o uklanjaju cevi koje su ukopane u korito reke, građani preuzimaju pravdu u svoje ruke, dok niko ne pokreće pitanje odgovornih u nadležnim institucijama. Ministarstvo zaštite životne sredine prebacuje odgovornost na Opštinu Babušnica, Opština na Zavod, a Zavod na Opštinu, navodi Insajder.
 
Ministarstvo građevinarstva u međuvremenu pokreće postupak poništavanja građevinske dozvole. Pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović kaže da se čeka izjašnjenje Zavoda o dva različita akta koje su izdali, nakon čega će biti doneta konačna odluka.
 
Predstavnici Zavoda navode da je rešenje obavezujući dokument, a da je mišljenje – samo mišljenje. Međutim, upravo na osnovu mišljenja Zavoda, Opština Babušnica je investitoru izdala građevinsku dozvolu, nakon koje je dobio i upotrebnu dozvolu.
 
U dopisu Ministarstva zaštite životne sredine od jula prošle godine se navodi da je Opština Babušnica postupila nezakonito jer je izdala građevinsku dozvolu. Međutim, u Ministarstvu građevinarstva navode suprotno – da je opština Babušnica postupala u skladu sa zakonom.
 
Na pitanje zašto odlučivanje o poništavanju građevinske dozvole toliko traje, imajući u vidu da se o njemu govori više od pola godine, Aleksandra Damnjanović kaže da je "postupak kompleksan".
 
Ako dođe do poništavanja građevinske dozvole investitor će imati pravo da tuži državu za naknadu štete, a troškove bi mogli da snose svi građani Srbije.
 
Investitor Goran Belić za Insajder kaže da, ukoliko bude poništena građevinska dozvola koja je njemu izdata, mora biti proverena i izgradnja cevovoda za sve ostale male hidroelektrane.
 
"Nema male hidroelektrane čiji deo cevovoda nije ukopan u korito reke, jer cevovod mora izaći iz akumulacije. Zašto je moja mala hidroelektrana odabrana da bude targetirana i da za inspekcija donese rešenje za nju – ne znam", kaže Belić.
 
Kako objašnjavaju u Zavodu za zaštitu prirode, toleriše se ukopavanje cevovoda u korito reke maksimalno do 30 metara, u delu kada on kreće iz akumulacije jer voda mora od nje biti usmerena u cevovod. Ali u rešenju Ministarstva zaštite životne sredine je konstatovano da je ovaj cevovod postavljen "u dužini od 300-350 metara".
 
Belić kaže i da će tužiti građane koji su tokom akcije u Rakiti oštetili cevovod, nakon što budu obavljena veštačenja kojim će biti utvrđena nastala šteta. O toj akciji čitajte OVDE.
  • samo kazem

    24.08.2020 00:44
    Par zapazanja
    Ovo me navodi na pomisao da na ovog jednog cija se dozvola ponistava ima bar 2, 5 ili 10 investitora kojima aktivisti ne smeju ni da privire u dvoriste, jer ih je Sluzba obavestila da to nije dobra ideja...
    Da li je nekom na pamet pao Ilija Devic?
  • @Bole

    23.08.2020 22:42
    Teško je
    I opet ćete dobiti hrpu minusa. I opet se nećete zapitati da li je možda do vas (jeste).
    Nego ćete nastaviti da glođete sendvič.
    Dok se ne zagrcnete istim. Oh well :)
  • Idioti

    23.08.2020 20:41
    Bokesni
    Ostavite prirodu na miru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija