Lončar: Bolnice postaju dostupne za one koji su čekali zbog korone

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, da je situacija sa korona virusom bolja zahvaljujući poštovanju mera i da će sada određene zdravstvene ustanove biti dostupne za pacijente koji su morali da čekaju na preglede ili intervencije zbog epidemije.
Lončar: Bolnice postaju dostupne za one koji su čekali zbog korone
Foto: FoNet
Bilo je onih koji su sve vreme čekali na dijagnostičke procedure ili na operacije, tako da će, prema Lončarovim rečima, oni sada, biti zbrinuti.
 
On je istakao i da su sve bolnice u Srbiji dobile nalog da kapacitete koji nisu neophodni za kovid obolele aktiviraju i da rade sa ostalim pacijentima, ali i da prekontrolišu zaštitnu opremu, da dodatno obuče ljude i da u slučaju povećanja broja zaraženih može da se računa na sve zaposlene u zdravstvu.
 
Bolnica "Banjica" je počela da radi u punom kapacitetu i dežuraće tri, četiri puta nedeljno za sve trauma koje se dešavaju, a do kraja ove sedmice ili početkom sledeće proradiće i KBC "Zemun", rekao je Lončar.
 
"Medicina rada će takođe za par dana proraditi, a bolnica Dragiša Mišović će prebaciti kovid pozitivne pacijente iz bloka A u blok B, tako da će blok A biti dostupan za sve hitne slučajeve posebno za kardiovaskularne", rekao je i podsetio da je bolnica Dragiša Mišović renovirana i da ima jednu od najboljih oprema za dijagnostiku.
 
Stevanović: Nije pobeda već predah
 
Direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti Goran Stevanović izjavio je da manji broj pacijenata od korona virusa ne znači pobedu već predah koji, kaže, treba maksimalno iskoristiti za pripremu za mogući sledeći talas.
 
Stevanović je rekao da je broj pacijenata koji se javlja za prve preglede "stabilan" i relativno prihvatljiv u ovom vremenskom periodu.
 
Ono što jeste opasnost, navodi, to je da se stalno pojavljuju pacijenti koji imaju pridružene bolesti, ali i oni koji ih nemaju sa teškim kliničkim slikama. Tu su i pacijenti koji se nedeljama leče u bolnicama i još uvek traje borba za njihov život.
 
"Neki od njih su na veštačkoj ventilaciji, neki su na invazivnoj i to govori u prilog tome da ovo nije pobeda već predah, odnosno jedno malo zatišje koje moramo da iskoristimo za pripremu za neki sledeći talas. Da li će se on javiti najviše zavisi od nas i poštovanja protivpandemijskih mera", naveo je Stevanović.
  • Maja

    02.09.2020 07:00
    Da li je neko prebrojao pacijente koji su umrli zbog nedostupnosti?U koju su oni statistiku upali?Udario ih autobus?Teški karcinomi na čekanju ,infarkte srca i mozga očito više nemamo.Operacije,šta je to?U jednom trenutku i privatne klinike pozatvarane jer je lekarima zabranjeno da rade.Bolesnici totalno odsečeni od medicinske pomoći.Majku lekar leči telefonom ako ga kojim slučajem dobije.Traži gomilu nekih analiza.Pola vamo,pola onamo,nešto može,nešto ne može,zakazivanje haos a jedno bez drugog ne vredi ništa.Sramota!
  • Salamander

    02.09.2020 06:26
    u medjuvremenu
    uslovno patogene mikroorganizme razmnožavaju na maskama, gde se divno vlaži stedina, inkubiraju patogeni i tako udišu u pluća, gde razvijaju virulenciju.


  • Gerontoloski

    02.09.2020 06:26
    Gerontoloski zatvor
    Kriznom stabu i direktoru Gerontoloskog: da sedite u istom zatvoru u koji ste strpali stare u Gerontoloskom i ne date im da udahnu vazduha, ne date da ih clanovi porodice vide niti izvedu u setnju.
    Skola pocela, kafici rade, pozorista rade,.. Sve moze a stare maltretirate jer je tako lakse.
    SRAM VAS BILO!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.