Hrvatska ulica u Beogradu postaje Ulica glinskih žrtava

Hrvatska ulica u beogradskoj opštini Palilula dobiće nov naziv - Ulica glinskih žrtava 1941. godine, odlučila je u četvrtak Komisija Skupštine Grada za spomenike i nazive trgova i ulica.
Hrvatska ulica u Beogradu postaje Ulica glinskih žrtava
Foto: 021.rs
"Pokolj u Glini, u Crkvi Presvete Bogorodice desio se 29. jula 1941. godine, kada su ustaše ubile više od 1.700 ljudi. Žrtve su bile lokalno srpsko stanovništvo. Pokolj u glinskoj crkvi predstavlja jedan od najvećih ustaških zločina koji je sproveden pre sistematskog genocida u Jasenovcu, Jadovnu i Staroj Gradiški", piše u prihvaćenom predlogu građana naselja Kotež.
 
Komisija je, takođe, usvojila predlog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da se bivšim gradonačelnicima Beograda Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću podignu spomenici na mestima koja su značajno uticala na njihov život i rad u prestonici.
 
Vesić je predložio da spomenik Branku Pešiću (1922-1986), gradonačelniku Beograda 1964-1974. godine, bude ispred zgrade Opštine Zemun, na Masarikovom trgu.
 
Obrazložio je da su u Pešićevo vreme izgrađeni Palata "Beograd" (Beograđanka), auto-put kroz Beograd s Mostarskom petljom i mostom "Gazela", Terazijski tunel, osnovani su festivali kulture "Fest" i "Bitef". Naveo je da je na predlog Pešića Skupština Grada Beograda privatila "plan spuštanja Beograda na reke", plan izgradnje Beogradskog železničkog čvora i Beogradskog metroa.
 
Spomenik Vladi Iliću (1882-1952) bi, po Vesićevom predlogu, bio prekoputa njegove vile, u Venizelosovoj ulici.
 
Za mandata Ilića počela je izgradnja Hrama Svetog Save, visećeg Mosta kralja Aleksandra Karađorđevića preko Save, na čijim je stubovima danas "Most bratstva i jedinstva" (Brankov most). Zatim, izgrađen je Most kralja Petra preko Dunava (Pančevački most), Beogradski sajam, Zoološki vrt, više desetina škola, bolnica i drugih javnih zgrada, naveo je Vesić koji je Ilića nazvao "jednim od najvećih srpskih privrednika i dobrotvora".
 
Kako je rekao, Ilić je "umro u najvećoj nemaštini" te će, podizanjem spomenika, Beograd "vratiti deo duga Vladi Iliću, kazati 'Izvini!' za ono što su mu učinili neki naši sunarodnici u ime Beograda i Srbije i 'Hvala!' za sve što je učinio i pružio srpskom narodu, našoj prestonici i Beograđanima".
 
Spomenik Milošu Savčiću (1865-1941) biće na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika.
 
Savčić je, naveo je Vesić, bio jedan od najbogatijih Evropljana između dva svetska rata, a gradonačelnik Beograda kratko - od 1929. do 1930. godine, ali je za tu jednu godinu mandata "rešio veliki broj problema Beograđana, kao i same Opštine Beograd". Bio je i ministar građevinarstva i osnivač Prvog srpskog osiguravajućeg društva.
 
Na Kosovu je otvorio tada jedan od najmodernijih evropskih rudnika - "Trepču", pokrenuo izgradnju pruge Niš-Knjaževac, investirao u izgradnju kompleksa "Dedinje" i jedne strane Knez Mihailove ulice, naveo je Vesić.
  • Neko iz mase

    29.09.2020 20:52
    Mene samo zanima, ko ce da snosi trosak promene kompletne dokumentacije populacije iz ove ulice? Da ne pricam o mentalnom zlostavljanju cekanja u redovima zbog besmislenog ‘postavljanja stvari na svoje noge’. 41 pobise neduzne ljude, 20 neko gleda da bar malo ucari na sitno. Mene je stid i ovih i onih.
  • nevem

    19.09.2020 15:51
    nevem
    @lk ...ne znam kada sam procitao bolji komentar i lepsi opis dve pomenute grupe homosapiensa...
  • Toma

    18.09.2020 07:02
    beogradski kej u NS
    Promeniti naziv Beogradskog keja u NS.
    Beograd nema ulicu nazvanu po Novom Sadu a mi jednu od značajnih po njima.

    Neka bude Vojvođanski kej.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.