Meštani sela kod Gornjeg Milanovca pisali Trampu: Pozivamo vas da posetite memorijalni kompleks

Meštani 10 sela iz okoline Gornjeg Milanovca uputili su pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu, u kome ga pozivaju da poseti memorijalni kompleks koji se gradi u selu Pranjani posvećen misiji spasavanja američkih pilota za vreme Drugog svetskog rata "Halijard".
U pismu se navodi da srpski i američki narod "ne mogu i ne treba da budu neprijatelji", a da je obnovljeni aerodrom, na mestu gde je u misiji "Halijard" spaseno 500 američkih avijatičara, povod za "međusobno pružanje ruke prijateljstva".
 
"Mi, srpski seljaci, odgajeni da poštujemo tuđe i brinemo o svome i spremni uvek da damo život za otadžbinu i slobodu zlatnu, ljudi od reči i narod koji poštuje svakog dobronamernog, pozivamo vas da posetite mesto s kojeg je spaseno 500 vaših oficira vazduhoplovaca, čija sudbina bi bila zapečaćena od strane fašističke potere da ne beše naših očeva, majki, braće, sestara i nekolicine nas živih svedoka", navodi se u pismu.
 
Pismo su potpisali meštani sela Pranjani, Koštunići, Kamenica, Gojna Gora, Družetići, Teočin, Brajići, Polom, Gornji Banjani i Takovo.
 
Predsednik Mesne zajednice Pranjani Radovan Veselinović uručio je pismo za Trampa ambasadoru Amerike u Beogradu Entoniju Godfriju prilikom njegove posete Čačku 18. septembra.
 
Otvaranje aerodroma za male sportske avione na Galovića brdu u Pranjanima i memorijalnog kompleksa "Halijard" najavljeno je krajem septembra.
 
Misija "Halijard" izvedena je pre 76 godina kada je na Galovića brdo sletelo više savezničih aviona kojima je evakuisano oko 500 američkih pilota. U okviru memorijalnog kompleksa biće izgrađen muzej, dve kongresne sale i heliodrom.
  • Dragan

    20.09.2020 09:01
    Da
    Pošten poljoprirednik radi na njivi,i eventualno piše žalbe na radvdržavnih organa a ne da brine svetsku politiku.A usput od koga su spasli pilote ?Pa i partizani su "spasli "unuka premijera Čerčila.I da se zna avijacija SAD je bombardovala nemilosrdno veće gradove u Srbiji 43-45g.A četnici su pomagali sve anti komuniste pa makarbi SS trupe.
  • Ozvalavljen

    19.09.2020 21:23
    Jaooo ne opet ce Zvalavi Vozd morati da sedi na tronoscu u Belok Kuci i da se hvali kako je dobio potpisan WC papir od Trampa!
  • Dagi

    19.09.2020 19:37
    Nasi
    Posteni seljaci.....nemorate zvati Trampa...koji nezna razliku između Slovenije i Slovacke kao sto ni ona karikatura Buš nije znao......Hemiske olovke ce vam dati AV....Pozovite NJEGA....ON je i tramp i putin i merkel i Stefan Nemanjic

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija