Dolovac konačno prozborila: Namerno potkopavaju tužilaštvo iz ličnih ili političkih razloga

Namerno potkopavaju tužilaštvo iz ličnih interesa, privatnih ili političkih, rekla je za Večernje novosti republički javni tužilac Zagorka Dolovac, odgovarajući tako na intervju koji je KRIK-u dao predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.
Stepanović je za KRIK rekao da nema ni jednog slučaja visoke korupcije pred sudom, te da je problem u tome što tužilaštvo takve predmete ne pokreće, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.
 
"Čini mi se da je taj deo intervjua sudije Stepanovića deo medija namerno izvukao i maliciozno eksploatisao u okviru negativne kampanje koju vode protiv javnog tužilaštva, zarad navodnog interesa javnosti i novinarskog profesionalizma. Ne mogu se oteti utisku da je reč o namernom potkopavanju krivično-pravnog sistema u zemlji zarad određenih interesa, bilo da su oni privatni ili politički", kazala je Dolovac za Novosti.
 
Kaže i da nije sud taj kome tužilaštvo podnosi izveštaj o radu, već Narodnoj skupštini, i naglašava da analize pravosuđa od strane domaćih i međunarodnih institucija govore da su problemi, posebno sa trajanjem postupaka i donošenjem odluka, pre vezani za sudove.
 
"Navedene komentare sudije Stepanovića smatram neprimerenim, posebno one kojima se neutemeljeno i paušalno ocenjuje rad celokupnog tužilaštva. Sudski zvaničnici nisu ti kojima se na osnovu zakona podnosi izveštaj o našem radu, već je to Narodna skupština. Uz to, analize rada pravosuđa od strane domaćih i međunarodnih institucija pokazuju da su problemi, posebno sa trajanjem postupaka i donošenjem odluka, pre vezani za sudove nego za tužilaštva, što je sudija Stepanović zaboravio da spomene", kazala je.
 
Prema njenim rečima, idealni državni sistemi i društva - ne postoje.
 
"Nikada nisam idealizovala stanje u našem društvu, niti je to moguće, pošto se već decenijama bavim teškim oblicima protivpravnog ponašanja pojedinaca. Ne smatram ni da postoje idealni državni sistemi i društva današnjice. Upravo u nekoj od tih skandinavskih zemalja, ne tako davno njihov državljanin zbog političkih ubeđenja ubio je 77 mladih ljudi i dece, od kojih su neki imali samo 14 godina. Ako je to blagostanje, onda ga na takav način ne želim u Srbiji", rekla je Dolovac za Večernje novosti.
 
Stepanović je u intervjuu KRIK-u kazao da mu je formiranje odeljenja za borbu protiv korupcije pri tužilaštvu i sudu 2018, donelo nadu, ali da su očekivanja izneverena.
 
"Nedavno sam izjavila da ima mesta unapređenju borbe protiv korupcije i očekujem da će dodatni rezultati biti uskoro vidljivi. Ali, smatram da navedena izjava (Stepanovića) ne stoji. Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva, od 1. marta 2018. do 30. juna 2020, dakle od osnivanja Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije pri četiri viša javna tužilaštva, ta odeljenja obradila su više od 24.000 krivičnih prijava, podnela optužne akte protiv 2.163 okrivljenih, a sudovi su doneli osuđujuće presude protiv 1.295 lica i samo 39 oslobađajućih. Podaci jasno govore o kvalitetu i kvantitetu rada tužilaštava u borbi protiv korupcije. Ne slažem se da je reč o krivičnim delima koja su manje društveno opasna. Sva krivična dela korupcije nose značajnu opasnost po društvo. U borbi protiv korupcije izuzetno je značajna saradnja građana, privrede i institucija sa nama, pa apelujem da nam u toj borbi pomognu", rekla je Dolovac.
 
Govoreći o krivičnim prijavama koje su protiv nje podneli lideri nekih opozicionih stranaka, Dolovac kaže da nema informacija o njima.
 
"Krivične prijave su odmah prosleđene nadležnim javnim tužilaštvima i nemam dalje informacije o njima, s obzirom na to da bi moje interesovanje predstavljalo sukob interesa", objasnila je.
 
Na pitanje da li je to pritisak na pravosuđe, Dolovac kaže da na pritiske ne reaguje.
 
"Ne sumnjam u to da je namera onih koji su te prijave podneli pokušaj uticaja na tužilaštvo, pa i mene lično, ali bezuspešan. Uticaj na javno tužilaštvo zakonom je zabranjen. Na pritiske ne reagujem", naglasila je.
 
O tome zašto je nema u medijima, kaže da se tužilaštvo oglašava o stvarima koje su u njegovoj nadležnosti".
 
"I ovom prilikom ću reći da RJT ne postupa direktno u predmetima koji se vode pred krivičnim većima prvostepenih sudova. Ukinula sam 2010. obavezno uputstvo kojim je prvostepenim tužilaštvima bilo zabranjeno da samostalno komuniciraju sa medijima, omogućivši njihovim rukovodiocima da obaveštavaju javnost o predmetima za koje postoji interesovanje, u skladu sa zakonom. RJT se do sada redovno oglašavalo o stvarima koje su u njegovoj nadležnosti, ali se to od dela medija i javnosti prenebregava, i ističe u prvi plan zakonska mogućnost, a ne pravilo, da ovo tužilaštvo može postupati u svakom predmetu svih javnih tužilaštava u Srbiji. Pritom se potpuno prećutkuje okolnost da za takvo postupanje mora postojati razlog koji određuje zašto nadležna tužilaštva nisu u stanju da dalje postupaju. Dakle, jasno je da je reč o potpuno vanrednoj mogućnosti što je dosad u istoriji bilo zabeleženo samo za vreme ratova. Drugi zakonski razlog je ostvarivanje uvida u predmete nižeg javnog tužioca, a ne postupanje, kako se to pogrešno tumači, i koje se ostvaruje u postupku kontrole rada kada postoji potreba", kazala je Dolovac.
  • Gaga

    16.11.2020 00:28
    Oduzeti joj pravo na penziju za svo ovo vreme dok je unistavala pravosudje Srbije. Neka glodje koske u penziji za nauk buducim pokusajima unistavanja Srbije!
  • Nebojša B

    15.11.2020 22:28
    Sramota
    Tuzilastvo je toliko zakopala Zagorka Dolovac da se ne moze pojaviti niko da to potkopa jer ne moze dublje i nema dalje.
    Doticna se NIKADA nije oglasila ni u jednom slucaju, NIKADA nisu reagovali po sluzbenoj duznosti i ona i tuzioci svi do reda su zlo korumpirano, nesposbno koje cuti na unistavanje Srbije i sve pljacke koje su se dogodile, a ona vrlo dobro zna za sastanak u Mosinoj vili jula 2012 gde je dogovarano da se sve istrage uniste. Zagorka Dolovac je olicenje nesposobnosti, olicenje kako treba da izgleda i radi tuzilac ako neka zemlja treba da se opljacka i unisti.
    Doveo ju je na tu poziciju Bojan Pajtic licno i on to zna, a zadrzala se sama s amerima a dopala se i velikom sefu danasnjice i ovr vlasti jer se NE MESA U SVOJ POSAO.
    Ove izjave dokazuju da je ona niko i nista i svakako moralna nula a strucno daleko manje od NULE.
    ZBOG NE CINJENJA ZASLUZUJE DOZIVOTNU ROBIJU.
  • Бранко Моладиновић

    15.11.2020 22:21
    ЗЛО
    Велика срамота за Србију!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.