Pet znakova koji ukazuju da oboleli od kovida treba da se javi lekaru

Postoji pet znakova koji ukazuju da oboleli od Covida19 obavezno treba da se jave lekaru, naveo je za RTS radiolog iz Niša Aleksandar Ivković.
Pet znakova koji ukazuju da oboleli od kovida treba da se javi lekaru
Foto: Pixabay
Prvi znak su teškoće u disanju. Normalan broj udisaja u minuti je 12 do 16, a ako se taj broj povećava na 25 do 30, to je jedan od bitnih znakova da se oboleli javi lekaru.
 
Drugi znak su intenzivne glavobolje koje ne prestaju ni kada se uzimaju analgetici, slede povraćanje koje ne prestaje, dijareja i naravno visoka temperatura, kaže Ivković.
 
Ivković ističe da je problem u samoj bolesti. Kako kaže, Covid-19 je bolest karakteristična po tome što pacijenti ne znaju da su bolesni i šire zarazu.
 
"Prve tegobe koje osete su sitna temperatura, male tegobe i učini im se da je to sve lako. Onda se svaki dan stanje pogoršava i jave se lekaru kada već bude kasno. Radi se o pacijentima koji imaju teži oblik. Oko 80 odsto pacijenta ima lakši oblik bolesti", kaže Ivković.
 
Prema njegovim rečima, ima mnogo pacijenata bez simptoma, a da na plućima imaju promene zbog virusa korona.
 
"Taj procenat nije veliki od dva do pet odsto ali u svakom slučaju ima pacijenata koji nemaju nikakve tegobe a imaju nalaz na plućima", ističe radiolog iz Niša.
 
To ne znači, naglašava doktor, da bi svi trebalo da snimaju pluća. Odluka zavisi od lekara koji pregleda pacijenta i on odlučuje da li je potrebno snimiti pluća ili ne, na osnovu labaratorije i opšteg stanja pacijenta.
 
"Još od januara, kada su Kinezi poslali prve snimke sa skenera pluća, moglo je da se vidi da je nalaz na plućima dosta različit u odnosu na druge bolesti. U Italiji su vrlo intenzivno radili skener pluća kod skoro svih pacijenata i došlo se do nekih saznanja koja nam sada pomažu da damo tačnu dijagnozu", objašnjava Ivković za RTS.
 
Ističe da su promene od kovida, koje se vide na skeneru, vrlo specifčne i može se skoro sa sigurnošću od 100 odsto reći da li se radi o kovidu ili ne.
  • DALMATINAC

    25.12.2020 06:25
    Gde ćemo da se lečimo?
    U specijalnoj bolnici za plućne bolesti,u Beloj Crkvi ne primaju svakog,pa ih šalju u Vršac,Novi Sad i ko zna gde još.Tu bolnicu je dva puta "otvarao" Vučić,ali to ne pomaže u lečenju bolesnika.
  • Xxx

    10.12.2020 15:03
    Prvi pregled proslu sredu, povisena temperatura, pregledan od strange lekara, PCR test negativan. Odmah uradjeno Novi test I prosledjen u Higijenski.
    U cetvrtak poruka sa nalazom, pozitivan, u petak skinuo sa e-zdravlje izvestaj.
    U utorak kontrola,temperatura ne pada, odmah me prosledili na rendgen, nalaz upala pluca.
    Promena terapije uz ozbiljn savet lekara sta I kako dalje.
    Naravno, oba dana sam cekao Ali sistem funcionise!
    Lekarima svaka cast pod kakvim uslovima rade I kako se pacijenti odnose prema njima!
  • Bane M.

    10.12.2020 14:28
    Teoretski da, ali
    Posle dve posete covid19 NNaselje, upute me na "vrhunski" , institut za plućne bolesti Sr.kamenici..
    Citat iz nalaza "Na radiogramu grudnog koša, koji je lošije tehnički uređen...."
    Pa "pročitaj" o čemu se radi, kad ni njima nije jasno. Snimak se ponavlja privatno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija