Krizni štab ove nedelje o građanima koji dolaze u Srbiju za praznike

Krizni štab bi u narednim danima trebalo da održi sednicu, a glavna tema ovaj put biće nove mere za sve građane koji bi u narednom periodu trebalo da dođu u Srbiju za predstojeće praznike.
Krizni štab ove nedelje o građanima koji dolaze u Srbiju za praznike
Foto: 021.rs
Kako navodi "Blic", ova sednica će se održati najkasnije do petka.
 
"Medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno raspravlja o novim merama. Mi smo predloge napisali, uobličili i poslali na razmatranje. Oni se tiču prvenstveno mera za naše građane koji dolaze za novogodišnje i božićne praznike u Srbiju", kazao je Kon za "Blic".
 
Među tim predlozima je uvođenje PCR testiranja pri ulasku u Srbiju, ali i potencijalni karantin i izolacija.
 
"Tu mora priprema da se napravi, moraće da budu karantini i izolacije, o tome će biti reči na sledećem sastanku", rekao je on.
 
Na pitanje da li će za njih biti obavezan PCR test, on je rekao da je struka "kompletno predložila šta će da se radi", ali i naglasio da je "zatvaranje granica nemoguće".
 
"Predložili smo šta treba da se radi. Nema alternative, jer je alternativa ulazak velikog broja ljudi koji ne znaju da su zaraženi, razviće bolest i tražiće hospitalizaciju u Srbiji, to ne može da se očekuje da Srbija izdrži. Zatvaranje granice je nemoguće, ali ako država tako odluči mi nećemo imati ništa protiv. Jasno je da to mora tek da se raspravi", rekao je Kon.
 
On pojašnjava i da je odlučeno da ne bude potpunog zatvaranja, jer kada bi ga bilo, onda svakako ne bi bilo ovako velikog broja zaraženih i umrlih, ali bi istovremeno stao život.
 
"Nije na meni da to procenjujem. Nije naš najveći problem ono što se desilo, već ono što će doći. Mi moramo gledati unared, dolaze novogodišnji praznici, čak i ako uspemo sa ovim merama da malo smirimo to, sa ponašanjem kao da se ništa ne dešava imaćemo eksploziju posle Nove godine", smatra Kon.
 
Epidemiolog ističe da se na početku svakog sastanka vrši procena situacije, pa se onda govori o merama, a kada i da li će biti usvojene biće poznato nakon sednice, ali ističe i da se mora razmišljati o novim merama budući da naš zdravstveni sistem takav pritisak ne bi mogao da izdrži.
  • Bogdan

    09.12.2020 09:38
    Ovi iz Kriznog štaba jedino što znaju je da kukuriču kako je narod kriv za sve veći broj zaraženih i obolelih i da se pridržavamo mera iz srednjeg veka. I za to osim debelih plata dobijaju još i odlikovanja. Pa šta ste, koji đavo, učili i studirali? Zašto ne idete u institute i laboratotorije, zašto ne uključite elektronske mikroskope, uzmete epruvete u ruke i počnete eksperimentisati i saznavati i tako zaslužite ono što vam se daje? Naravno da nećete kada je "ladovina" bolja. Ja kao elektroinženjer da u svom poslu tako radim bio bi proglašen nesposobnim i dobio bih istog trena otkaz veliki kao kuća.
  • Hm...

    09.12.2020 09:35
    Kakva je svrha dolaziti, na granici raditi test, pa u karantin 2 nedelje? Čemu onda godišnji u Srbiji ako ćeš biti zatvoren? Ako neko od naših hoće da dođe, neka radi test u zemljama gde žive i rade, na granici pokažu test da su zdravi i time se smanjuje čekanje na granicama.
  • Majk

    09.12.2020 09:33
    Majk
    Vecina ako ne i svi gastrbajteri nejce sigurno doci receno nam je i preporuceno da se neputuje nigde. U suprotnom sami snosimo materijalne obaveze pod uslovom da izgubimo posao. Vidimo se iduce godine ako bok da poslacemo po 500eura preko vestern unijona i sve najbolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.