Trećina građana Srbije sumnja da pandemija postoji, poverenje u vakcinaciju ima 41 odsto

Trećina građana Srbije ne veruje ili ima ozbiljne sumnje u postojanje pandemije kovid-19, ali velika većina građana veruje da će ova zdravstvena kriza imati ozbiljne ekonomske posledice i trećina smatra da je kriza uticala na nivo demokratije u Srbiji, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosne politike.
Trećina građana Srbije sumnja da pandemija postoji, poverenje u vakcinaciju ima 41 odsto
Foto: Pixabay
Građani pandemiju vide kao pretnju po nacionalnu i ljudsku bezbednost, ali su podeljeni po pitanju kako je kriza uticala na njihov svakodnevni život.
 
Polarizacija je vidljiva u odnosu na nivo poverenja u institucije države, pa su građani iskazali najviše poverenja u zdravstveni sistem, dok su poverenje u predsednika Srbije i Krizni štab podeljeni.
 
Trećina građana Srbije veruje da je pandemija uticala na kvalitet demokratije u Srbiji, a od tog broja, 29,3 odsto smatra da je došlo do erozije demokratije, približno isti procenat smatra da su odluke nadležnih institucija ugrozile demokratiju, dok skoro četvrtina smatra da je sva vlast u rukama jednog čoveka. 
 
Veliki broj građana (oko 70 odsto) vidi Kinu kao najvećeg finansijskog i humanitarnog donatora za vreme pandemije. 
 
Poverenje u vakcinaciju ima 41 odsto građana
 
Jedno drugo istraživanje pokazalo je da poverenje u vakcinaciju protiv kovida-19 u Srbiji ima 41 odsto građana, dok 56 odsto njih nema poverenje u vakcinu.
 
To je rezultat ankete javnog mnjenja organizacije Globsek (GLOBSEC) sprovedene u devet zemalja centralne Evrope i zapadnog Balkana, u kojoj je učestvovalo više od 1.000 ispitanika iz svake od tih zemalja.
 
Oko 38 odsto svih ispitanika misli da je obolelih od kovid-19 manje nego što to prikazuju njihove vlade, a 34 odsto svih ispitanih smatra da je kovid-19 "lažna" bolest.
 
Da je korona virus namerno stvoren misli 26 odsto svih ispitanika, a 24 odsto njih je uvereno da će vakcina biti korišćena za unošenje čipa i kontrolu ljudi. U ove teorije najviše ispitanika veruje u Crnoj Gori - 40 odsto, 38 odsto u Srbiji i 35 odsto u Severnoj Makedoniji, a najmanje u Mađarskoj - 21 odsto i Poljskoj - 24 odsto.
 
Da je EU najvažniji partner Srbije smatra 18 odsto ispitanika u Srbiji, a 59 odsto njih najznačajnije partnere vidi u Rusiji i Kini. Prema rezultatima istraživanja, da EU uništava nacionalni identitet i vrednosti misli 55 odsto ispitanika u Srbiji, a 42 odsto ne misli tako.
 
Rusiju kao pretnju doživljava sedam odsto ispitanika u Srbiji, dok 46 odsto njih misli da su Sjedinjene Američke Države (SAD) pretnja. U Srbiji 30 odsto ispitanika misli da je vojska SAD snažnija i tehnološki naprednija od ruske vojske, a 61 odsto da je ruska vojska snažnija i tehnološki naprednija od američke.
 
Da je demokratija dobar sistem misli 78 odsto ispitanika u Srbiji, dok 40 odsto njih smatra da je dobro imati jakog lidera.
 
Od ukupno anketiranih 45 odsto njih misli da zapadne zemlje promovišu moralnu iskvarenost i dekadenciju skrivenu iza ljudskih prava.
  • /

    12.12.2020 22:37
    /
    pardon od pomracenja sunca
  • Nemanja

    12.12.2020 14:39
    Ništa čudno, odavno je South Park izneo tezu da u prosečnom društvu ima oko 25% kompletnih idiota. Kada je u pitanju raspala sredina sa izuzetnom negativnom selekcijom, taj broj lako pređe i trećinu populacije.
  • Gusztav

    12.12.2020 12:41
    Ima svega u ovom svinjcu
    Znam vise njih koji veruju da su nemci/ameri/EU/Vatikan postavili Vucica za predsednika da unisti Srbiju :)
    Poenta: uvek je neko drugi kriv za sva nasa s*anja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija