Muke malog domaćeg privrednika: Dok u javnom sektoru rastu plate, u privatnom rastu dažbine

Male domaće privrednike ove godine dočekali su brojni novi (i stari) nameti - uprkos desektovanom poslovanju kod većine zbog epidemije virusa korona, državi je bio prioritet da puni svoju kasu i to mahom na teret male privrede, zbog čega su mnogi lokalni privrednici gasili svoje poslovne račune.
Muke malog domaćeg privrednika: Dok u javnom sektoru rastu plate, u privatnom rastu dažbine
Foto: Pixabay
Mnogi novosadski privrednici našli su se u problemima zbog korona virusa, pogotovo mali biznisi. Grad je u nekoliko navrata pomagao privrednike, ali oni se i dalje muče, a očekuje se da se prave posledice krize tek osete.
 
Taksa za isticanje naziva firme, eko taksa, komunalna taksa, doprinosi, akontacija poreza na dobit i drugi porezi, troškovi izdavanja izvoda, komunalije, overe, tahografi i njihovo baždarenje, te iznenađujuća i retroaktivna naplata članarine Privrednoj komori Srbije samo su neki od nameta koji su sačekali jednog malog preduzetnika iz Vojvodine.
 
U razgovoru za 021.rs, ovaj vlasnik male firme, sa svega devetoro zaposlenih, kaže da ozbiljno razmišlja da preseli biznis u inostranstvo zbog odnosa države prema maloj privredi. On nije usamljen, a mali preduzetnici kolektivno su vrlo nezadovoljni odnosom države ove godine, kad im je poslovanje bilo desetkovano, a nameti uvećani ili izmišljeni da bi se država "pokrila". 
 
"Dobili smo da platimo eko taksu koja je u iznosu koji plaća i neko sa 100 zaposlenih, što je neverovatno. Retroaktivno moramo da platimo komunalnu taksu za period kad firma koju držimo nije ni bila u našem vlasništvu, a stigla je i taksa za isticanje firme u iznosu od čak 35.000 dinara. Takse se svake godine sve više nagomilavaju - došli smo u situaciju da počinjemo da prodajemo opremu da bismo se pokrili, zamislite da cena ugradnje tahografa sa taksama iznosi 235.000 dinara, a plaća se i mesečno očitavanje", navodi naš sagovornik, preduzetnik iz malog vojvođanskog mesta.
 
Višegodišnje otežavanje rada malim privrednicima dovelo je do njihovog udruživanja, pa je pre nekoliko meseci formirano udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije". Zastupnica udruženja Milena Amon kaže za 021.rs da postoji mnoštvo problema s kojima su se uhvatili ukoštac, a tu se nalazi i pomenuta eko taksa, odnosno uredba doneta 2019. godine (a na snazi od ove godine) koja definiše da "zagađivači plaćaju koliko zagade", s tim što kriterijumi nisu nimalo usaglašeni i pravedni i što pokazuje primer našeg prvog sagovornika.
 
"Podneli smo inicijativu Ustavnom sudu da se obori ova uredba, a to je učinila i Advokatska komora Srbije zbog nelogičnosti u kriterijumima jer je napravljena štura podela po veličini preduzeća. Takođe je ustanovljeno da ovaj novac neće ići u zaštitu životne sredine, pa je jasno da je reč o još jednom parafiskalnom nametu koji se uvodi usred krize", priča Milena Amon.
 
Jednoj od članica ovog udruženja, vlasnici turističke agencije iz Beograda, pre nekoliko dana stigla je naplata - nalepnice na izlogu. Ona, naime, na izlogu ima običnu nalepnicu sa nazivom agencije, što je nadležnima bio dovoljan povod da joj naplate 50.000 dinara "oglašavanje" kao da ima svetleću reklamu. Zbog ove odluke o oglašavanju takođe je podneta inicijativa Ustavnom sudu sada u decembru. 
 
Interesantnu strategiju imala je Privredna komora Srbije, koja je odlučila da preduzetnicima ovih dana retroaktivno naplati članarinu - iako ti preduzetnici nemaju dodirnih tačaka sa PKS, nikada nisu bili u kontaktu ili imali bilo kakvu korist od komore.
 
"Poslali su mi za četiri godine unazad članarinu. Smatramo da je to nezakonito jer su oni po zakonu udruženje - ne možete nikoga učlaniti prinudno i slati im fakture koliko vi mislite da treba. Za četiri godine, PKS se meni nijednom nije obratila sa, recimo, obaveštenjem o godišnjoj Skupštini članova, što je obaveza po zakonu ako ste član. Ova kriza je samo izbacila na videlo ono što godinama ne valja u našem sistemu i to je sad očigledno na svakom koraku. Preduzetnici i mali privrednici su godinama preopterećeni velikim nametima i represivnim odnosom države gde se favorizuju strani investitori u odnosu na domaće. Između ostalog, vidimo koliko je apsurdna poreska kategorija akontacije poreza na dobit, jer imamo slučajeve da se poreskoj uplaćuje unapred dobit ostvarena prošle godine, a vi ove godine niste imali nikakvu zaradu. Umesto da je ovakav namet ukinut, on se represivno sprovodi. Imamo svedočenje jedne članice da ju je poreska uprava zvala i rekla joj da ima rok od šest sati da plati porez, inače će joj račun biti ugašen", navodi Milena Amon.
 
Pitanje isplate minimalaca kao finansijske pomoći države preduzetnicima još je jedna od kontroverznih mera - suprotno nekim drugim zemljama, Srbija je isplaćivala neto iznose minimalaca na koje su preduzetnici svakako plaćali poreze i doprinose, a u slučaju da ne otpuste nijednog radnika. "Naravno da nećete otpustiti ljude s kojima radite godinama. Zato su firme uzimale te minimalce, ali na kraju ostajali u dugovima, s porezima i doprinosima koje je trebalo da država otpiše kao obavezu i pokrije iz budžeta", kaže zastupnica "Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije" za 021.rs.
 
A plate u javnom sektoru rastu
 
Najavu povećanja zarada u javnom sektoru preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru opravdano nisu dočekali sa oduševljenjem, svesni da plate zaposlenih kod privatnika neće rasti u ovakvom privrednom okruženju. Ovo je jedan od razloga za održavanje današnjeg protesta za male privrednike u Beogradu, u nameri da se Ministarstvu finansija skrene pažnja na sumanut odnos države prema onima koji pune budžet.
 
Na pitanje 021.rs da li su nadležni na bilo koji način reagovali na apele "Zaštitnika", Milena Amon kaže da je taktika države, za sada, ignorisanje.
 
Tekst je nastao u okviru projekta "Novi Sad odgovoran grad" koji je finansijski podržala Gradska uprava za kulturu. Stavovi izneti u sadržaju nužno ne odražavaju stav gradske uprave.
  • pawlle

    28.12.2020 12:17
    ovaj bolesnik kad je uveo policijski cas ,trebao je ukinuti placanje poreza,doprinose,komunalije......
  • pericaNS

    26.12.2020 19:13
    @Milojko
    Svaka čast na predlogu!!! Ukoliko bi došlo do organizovanog i sinhronizovanog bojkota/obustave plaćanja ne bi mogli nikom ništa!
  • Savo

    26.12.2020 18:29
    Botovi
    Hahaha gledaj ih botovi sto rokaju minuse punom parom. Sns kapo zategao omcu oko vrata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija