Izvesno odlaganje državne mature

Odlaganje državne mature jedina je razumna odluka u ovom trenutku i mi je potpuno podržavamo, poručio je predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković.
Izvesno odlaganje državne mature
Foto: Pixabay
Njegova izjava dolazi posle reči ministra prosvete Branka Ružića da velika matura neće biti uvedena u junu 2022. godine, kako je ranije planirano.
 
"Gotovo je izvesno da, kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022. godine. To je velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama", rekao je Ružić za Novosti.
 
Radivoje Stojković, takođe, naglašava da je za ovakav korak neophodna temeljna priprema, te da u tom procesu ne sme biti ništa nepoznato.
 
"Sada ima mnogo nepoznatih, kratak je period da se, matematičkim jezikom rečeno, sve nepoznate nađu. Jedno od ključnih nerešenih pitanja je kako će se visokoškolske ustanove postaviti prema državnoj maturi, odnosno da li će prihvatiti da ona bude jedini uslov za upis na fakultet, što je bila prvobitna namera", navodi Stojković.
 
Stojković upozorava da autonomija univerziteta ne sme biti ugrožena ni na koji način, pa ni državnom maturom, a uvođenje mature umesto prijemnog ispita zahteva i izmene dokumenata kao što su statuti fakulteta, a zadire i u njihovu autonomiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.