Mali: Trudnice i porodilje će nastaviti da primaju pun iznos naknade

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene i da će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, a da će eventualni propusti u obračunu tih naknada biti ispravljeni, saopštilo je to ministarstvo.
Mali: Trudnice i porodilje će nastaviti da primaju pun iznos naknade
Foto: Pixabay
"To znači da će i trudnice i porodilje koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa primati pun iznos naknade zarade i neće biti nikakvih umanjenja tih naknada", istakao je Mali.
 
Naveo je da se to eksplicitno propisuje Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19.
 
U uredbi, kako se navodi, stoji da "doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom".
 
Mali je naglasio da to znači da će se u obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama obračunavati i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine.
 
Naveo je da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdili kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta i da će, ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku. 
 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da "porodilje ne mogu biti kolateralna šteta" i da će problem biti rešen.
 
"To će biti ispravljeno, ja garantujem, hvala portalu 'Bebac' koji nam je skrenuo pažnju, ministar finansija Siniša Mali već radi na rešavanju tog problema i biće ispravljeno u najkraćem roku", rekla je premijerka.
 
Mediji i organizacije su prethodno objavili da su umanjene naknade porodiljama kod poslodavaca koji su koristili državne mere pomoći, a ministar zadužen za brigu o porodici Ratko Dmitrović na tviteru je napisao da su one "kolateralna šteta".
  • Stanoje

    25.01.2021 18:48
    Bitno je da je vlada Srbije povećala plate ministrima, poslanicima, javnom sektoru...... a porodilje neka se snalaze. Sramota od države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.