Udruženja pisala Nedimoviću: Sprečiti uzurpaciju vodnog i priobalnog zemljišta, između ostalog i u Novom Sadu

Nekoliko udruženja, inicijativa i organizacija pisalo je ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislavu Nedimoviću sa inicijativom da se u što kraćem roku omogući usklađivanje Zakona o vodama sa evidencijom katastra nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, kako bi se pod hitno počelo razgraničavanje vodnog zemljišta i obustavila nezakonita prodaja i uzurpacija vodnog i priobalnog zemljišta, kakva se, između ostalog dešava i na području novosadskog priobalja.
Udruženja pisala Nedimoviću: Sprečiti uzurpaciju vodnog i priobalnog zemljišta, između ostalog i u Novom Sadu
Foto: 021.rs
"Vodno zemljište ne postoji u katastru zato što Ministarstvo poljoprivrede, koje je bilo dužno da utvrdi njegove granice, to nije učinilo. Pre dve godine pisalo se o nekontrolisanom kopanju šljunka u priobaljima što je povećalo posledice poplava, a što je posledica činjenice da nisu utvrđene granice vodnog zemljišta, pa se šljunak kopa na mestima koja se vode kao poljoprivredne i građevinske parcele za šta vodni inspektori nisu nadležni", navodi se u pismu upućenom Nedimoviću.
 
U pismu, između ostalog, piše i da je osim nekontrolisane eksploatacije priobalja koja prolazi nekažnjeno, druga posledica nepostojanja granica vodnih područja jeste mogućnost da se delovi obala prodaju privatnicima.
 
Udruženja pozivaju nadležno ministarstvo da sprovede neophodne korake ka "otklanjanju pravnog vakuma koji je stvoren ovakvom neusklađenošću". U suprotnom, naglašavaju, biće prinuđeni da iskoriste sve pravne mehanizme da problematizuju ovu temu "koja dovodi do svakodnevne zloupotrebe javnih dobara, a od koje korist imaju jedino privilegovani pojedinici i pravna lica".
 
 
Podsetimo, kako je 021 juče pisao, ovaj problem postoji i u Novom Sadu, gde vlasništvo nad vodnim zemljištem ima nekoliko privatnih lica, a jedno od tih preduzeća čak drži i jedan krak Dunavca. Ovo područje namenjeno je za izgradnju takozvanog "Novog Sada na vodi". Opširnije na OVOM LINKU.
  • Basta

    26.01.2021 20:17
    ...
    Ljudi i Dunav je gradsko građevinsko zemljište!
  • VladaN

    26.01.2021 14:19
    Pitanje da li će taj...
    ... znati to da pročita. Pisati dunavskoj komisiji i organima EU pošto je domaća banda naučila kao i vodja čopora samo na njihovu “ batinu”. Onda su manji od “ makovog zrna”.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.