Javna opomena profesoru zbog doktorata Siniše Malog

Ekonomski fakultet izrekao je javnu opomenu profesoru Draganu Đuričinu kao članu Komisije za odbranu doktorata koja je sačinila i Izveštaj o odbranjenoj disertaciji Siniše Malog.
Javna opomena profesoru zbog doktorata Siniše Malog
Foto: 021.rs
Insajder navodi da se u odluci koju je potpisao dekan Ekonomskog fakulteta navodi se da je profesor Đuričin i nakon iznetih javnih sumnji da je doktorat Siniše Malog plagijat umesto da izvrši proveru, ostao pri navodima da postoji originalni naučni doprinos, a da navodi u medijima nisu verodostojni i - potpisao izveštaj.
 
Time je, prema mišljenju Etičke komisije Ekonomskog fakulteta, povredio dva člana Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu.
 
Kako dalje piše Insajder, dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić potvrdio je da je odluka doneta i da je konačna, jer se ni jedna od strana nije žalila.
 
"Na sednici Nastavno-naučnog veća Ekonomskog fakulteta ta odluka je doneta i javno saopštena, kako to predviđa odgovarajući pravilnik", naveo je profesor Boričić u odgovoru na pitanja Insajdera.
 
Zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja Univerzitetu je uputila grupa profesora Beogradskog univerziteta. O tome da li su ili ne profesori prekršili Kodeks odlučuje Etička komisija fakulteta.
 
Dekan Ekonomskog fakuleta smatra da ovakvi postupci mogu smanjiti plagiranje i neakademsko ponašanje.
 
"U svakom slučaju smatram da vođenje postupaka vezanih za plagijarizam i javno izricanje mera koje osuđuju takve pojave doprinose smanjenju slučajeva neakademskog ponašanja članova akademske zajednice", objašnjava za Insajder dekan Ekonomskog fakulteta.
 
U odluci u koju je Insajder imao uvid navodi se da se javna opomena ne odnosi na samu odbranu doktorata, jer tada, prema mišljenju Etičke komisije, Dragan Đuričin kao član Komisije nije nužno morao da zna da su delovi doktorata Siniše Malog plagijat, budući da još nisu bili dostupni softveri kojima bi se to proverilo.
 
Profesor Dragan Đuričin je, naime, Kodeks prekršio kada je 2014. sa drugim članovima komisije potpisao Izveštaj o odbranjenoj doktorskoj disertaciji. Dva od tri člana Etičke komisije Ekonomskog fakulteta smatraju da on tada nije postupio savesno stoga što je "ignorisao značaj pitanja plagijata".
 
Opširnije možete čitati u tekstu Insajdera OVDE.
  • milicica

    04.02.2021 22:45
    r bas ste ga kaznili
    I sta je sa druga dva clana zar oni nisu potpisali i kako od troje moze da se prizna potpis samo jednog,. Dragi moj dekane ova kazna ce samo podstaci intelektualne pametnice da progledaju kroz prste mocnicima. I kako to nije nuzno morao da zna za plagijat pa valjda se bar nesto proveravalo.
  • lol

    04.02.2021 13:32
    ...
    A šta bi sa onom iz banke? Ništa?
  • smrdijestina

    04.02.2021 13:16
    Javna opomena? Neverovatno! Ovo je za rubliku: Verovali ili ne!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija