Kokeza se sumnjiči i za mutne radnje sa carinom

Slaviša Kokeza, aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Srbije, na nedavnom ispitivanju pred pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) ispitivan je, sem optužbi da je sarađivao s mafijom, i u vezi sa malverzacijama sa carinom.

Sumnja se da je Kokeza oštetio državni budžet sumnjivim poslovima sa cigaretama i naftom. Sem Kokeze u sve su navodno bili upleteni i pojedinci sa Carinarnice Beograd, iz policije i kriminalnih struktura.

Kako se navodi, u pitanju je muljaža sa cigaretama u reeksportu koje su smeštane u carinska skladišta.

- To se radilo tako što, na primer, firma iz Turske pravi papire za prodaju cigareta sa nekom firmom iz Evropske unije. Te cigarete dolaze u Srbiju u kontejnerima na kamionima, istovaraju se u skladište rečne carinarnice, a onda se po reeksportu tovare na brodove za inostrane kupce. Međutim, caka je u tome što, kada se roba istovari, kupac iz EU odjednom odustaje od kupovine i one ostaju u carinskom skladištu i čekaju kamion za povratak prodavcu iz Turske. Oni potom dovoze identičan kontejner, sprejom ispisuju iste brojeve kontejnera i onda ga pune bilo kojom drugom robom iste težine. Onda za one kontejnere sa cigaretama, koji se nalaze u skladištu, prave druge papire za drugu vrstu robe, na primer garderobu, pa se ti kontejneri kao navodne majice šalju u EU. Kamioni nisu kontrolisani ni na jednom carinskom punktu, niti ih je iko otvorio da vidi šta se u njima nalazi - navodi izvor provladinog tabloida Objektiv.

Dodaje se da se, sem cigareta, muljalo i sa naftom.

- Šema koju su razradili funkcionisala je taj način što su barže pune nafte iz Ukrajine, rečnim putem, stizale u Srbiju, uz asistenciju rečne policije i Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina. Neometano dolaze do oboda Smedereva, Beograda i Novog Sada. Usidravaju se blizu obale, gde je dobra povezanost sa saobraćajnicama preko kojih stižu kamioni sa cisternama, i sa tih barži pretaču gorivo.

Večernje novosti pišu da je u vezi sa Kokezom bila kriminalna grupa Veljka Belivuka, a posredstvom njega i grupa Dejana Stojanovića Keke. Prema saznanjima ovog lista, najmanje 60 miliona evra slilo se u džepove ove grupe.

U Upravi carina je poslednjih nedelja došlo do kadrovskih promena. Novi direktor je Branko Radujko koji je po stupanju na dužnost uručio otkaz Nemanji Manjku, savetniku u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja Uprave Carina.

- Manjak je pod posebnom "lupom" istražnih organa. Ovo je samo vrh ledenog brega i u toku je češljanje dokumentacije u vezi sa svim malverzacijama na carini - navode Novosti.

Slaviša Kokeza je u nedelju priveden na informativni razgovor u sedište SBPOK u Beogradu, a prema pisanjima medija, odgovorao je i na pitanje da li je učestvovao u pripremanju ubistva Aleksandra Vučića. Pušten je nakon nekoliko sati, a tokom saslušanja odbio je da ide na detektor laži.

  • jovan

    12.03.2021 11:52
    kokeza se sumnjiči za mutne ra
    Ne treba se posebno uzbuđivati,ništa se neće dogoditi nikom od lica povezanih sa ovom aferom.Visokopozicionirani policajac onomad za odavanje sl.tajne kriminalcima dobije 7 meseci nanaogicu.Pa ko je ovde lud?Pošto sve konačno mora dobiti epilog na sudu kojim diriguju strane službe biće "Ujeo vuk magarca"!
  • Novi Sad

    04.03.2021 20:06
    Amagedone, pa on je visoki funkcioner SNS-a, ne hapse svoje tek tako.
  • Dzo

    04.03.2021 19:46
    Aj sad onaj iz Informera da pojasni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.