Istraživanje vladinog tima: Pokazalo se da vakcina "radi"

Vakcinacija daje rezultate, pokazuje istraživanje tima premijerke Srbije Ane Brnabić na dva para gradova sa različitim procentom vakcinisanih, koje pokazuje da broj novozaraženih u gradovima s manjim procentom imunizovanih raste, dok stagnira u parnjacima u kojima je vakcinisan veći broj ljudi.
Istraživanje vladinog tima: Pokazalo se da vakcina "radi"
Foto: 021.rs
Iz istraživanja koje je sprovedeno u Boru i Zaječaru, odnosno Smederevu i Požarevcu, vidi se da su krive počele da se razdvajaju kada je epidemija počela da se zahuktava a imunizacije da pokazuje efekte, što je, kako ističu iz vlade, znak da vakcina "radi".
 
Kako je za Blic objašnjeno iz Vlade Srbije, analize su paralelno sprovedene od druge polovine januara, kada je počela masovna vakcinacija u Srbiji, za gradove koji su geografski i demografski slični i koji su blizu jedan drugom.
 
Analiza je pokazala da je u Boru, gde je vakcinisano osam odsto manje ljudi, u februaru bilo upola manje zaraženih nego u Zaječaru, ali je u martu broj novozaraženih u Boru drastično počeo da raste, dok je u Zaječaru stagnirao, što se, kako ističu, može pripisati samo vakcinaciji.
 
U Boru je vakcinisano 17,2 odsto punoletnih građana, a u Zaječaru 25,1 odsto, a kako za Blic navode iz vlade, ta razlika od osam procenata dovoljna je da se povuku paralele.
 
Kada je reč o drugom paru gradova, u Požarevcu i Smederevu su u februaru krive praktično bile preklopljene, a počele su da se razdvajaju kada je počela da se pojačava epidemija, ali i efekti vakcinacije.
 
U Smederevu je vakcinisano 18,9 odsto građana, dok je vakcinu u Požarevcu primilo njih 25,6 odsto.
 
Od početka marta, kada počinju da se uočavaju efekti vakcinacije, u Požarevcu broj novozaraženih raste za 50 odsto, a u Smederevu za 200 odsto, kažu iz vlade.
 
Procenat vakcinisanih se u Srbiji kreće između 15 i 30 odsto.
 
Prema podacima vlade, do juče u 15 sati u Srbiji su date 2.521.863 doze vakcina protiv korona virusa, a 1.063.559 osoba primilo je i drugu dozu.
 
Građani Srbije vakcinisani su ruskim Sputnjikom V, kineskim Sinofarmom, vakcinom koje su razvile američka kompanija Fajzer i nemački Biontek, kao i vakcinom britansko-švedske kompanije Astrazeneka i Univerziteta u Oksfordu.
  • M

    04.04.2021 10:23
    M
    Neradise ovde više o vakcini već ogromno nepoverenje u ovaj režim! Koje je po meni opravdano obzirom šta se radi zadnjih par godina! I sada normalno da veći deo naroda neveruje u ništa šta izjave ili preporuče.
  • Sava

    03.04.2021 23:22
    Znaci ne radi.
  • Djole

    03.04.2021 22:35
    Ahahahahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.