Danas je Dan zaštite prirode, pod zaštitom 7,66 odsto Srbije

U Srbiji je pod zaštitom 471 područje na 678.257 hektara, ili 7,66 odsto teritorije zemlje, saopšteno je povodom Dana zaštite prirode 11. aprila.
Danas je Dan zaštite prirode, pod zaštitom 7,66 odsto Srbije
Foto: 021.rs
Kako je saopštio Zavod za zaštitu prirode Srbije, u 2021. godini za nova prirodna dobra u statusu zaštićenih područja biće urađene studije zaštite za dolinu Velikog Rzava, kanjon Vučjanske reke, Gornjačku klisuru, Sesalačku pećinu, jezero Ćelije i mnoge druge.
 
Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić u saopštenju je najavio da će završetkom revizije studije zaštite, granice zaštićenog područja Parka prirode Stara planina biti proširene, a biće pokrenuta nova istraživanja u cilju valorizacije za zaštitu na oko 20 područja, među kojima su Zlatar, Jelica i Veliki i Mali Jastrebac.
 
"Pored očuvanja prirode u okviru zaštićenih područja, mere zaštite prirodnih vrednosti primenjuju se i na 101 području u okviru nacionalne ekološke mreže koja zauzima oko 22 odsto teritorije naše zemlje", rekao je Dragišić.
 
Zavod će u 2021. godini pružiti stručnu podršku u pokretanju postupka nominacije za upis Stare planine u evropsku i svetsku mrežu geoparkova, kao drugi geopark u Srbiji, kao i pomoć u utvrđivanju potencijala šireg područja Đavolje varoši i ispunjenju tih kriterijuma.
 
Takođe, najavljeni su monitorinzi sušenja smrčevih šuma na području Golije i gospine papučice na Suvoj planini, kartiranje staništa i prioritetnih vrsta sa dodataka Direktive o staništima i Direktive o pticama na području Suve planine, Jelašničke klisure i Sićevačke klisure.
 
Zavod je najavio za ovu godinu i monitoring male čigre u donjem toku Drine i obične čigre na području Velike Morave kod Paraćina i Bagrdana i u donjem toku Drine, monitoring sova u Srbiji uz kontrolu naseljavanja veštačkih duplji, zaštitu lešinara, sokolova i orlova kako bi se sprečilo ubijanje i trovanje jedinki.
 
Uz to, predviđen je i monitoring divokoze i populacije strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta zveri i papkara u Srbiji, zatim grčke kornjače i šumske kornjače na području Pčinjskog okruga, kao i istraživanje ihtiofaune u slivu Timoka u Parku prirode Stara planina.
 
Za Dan zaštite prirode u Srbiji proglašen je 11. april, jer je tog dana 1949. godine prvi put status "zaštićenog prirodnog dobra" dodeljen jednom području, a zaštićeni su vodopadi Spomenika prirode "Velika i Mala Ripaljka" u Sokobanji. Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine.
  • Ja

    11.04.2021 15:51
    Predlog
    Gospodine Dragišiću , uključite se i u očuvanje nacionalnog parka Fruške gore, postojimo i mi koji je volimo i želimo da je sačuvamo dok ne bude kasno, urnišu je i uništavaju u velikim srazmerna. Unapred hvala!
  • Ekolog

    11.04.2021 10:15
    Pored prosirenja zasticenih podrucja ( koja su jos uvek mala u poredjenju sa evropskim zemljama) zeleo bih da se Zavod malo vise i brine o vec postojecim zasticenim podrucijama, prvenstveno ogoljivanjem Fruske gore, i divljom gradnjom u nacionalnim parkovima..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.