Vojni obaveštajac iz "Jovanjice" i ranije bio povezan sa organizovanim kriminalom

Saša Vujisić, bivši pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA) koji je u bekstvu pod optužbama da je štitio optuženog narko-bosa Predraga Koluviju, u prošlosti je sarađivao sa drugom kriminalnom grupom - koja se bavila utajom poreza i koju je predvodio odbegli Nebojša Kojadinović.
Kako otkriva KRIK, Vujisić je dobro prolazio kroz sve neprilike: nagodio se sa tužilaštvom da dobije uslovnu kaznu zbog saradnje sa Kojadinovićem, a jedini je izbegao hapšenje zbog svojih veza sa Koluvijom. Upletenost u kriminal nije godinama ugrozila ni njegovu poziciju u vojnoj obaveštajnoj agenciji, u kojoj je posao izgubio tek nakon što je nestao u januaru prošle godine.
 
Biografija najmisterioznijeg člana Koluvijine ekipe, kojeg zovu Sova, sadrži i optužbe poslovnog partnera da ga je prevario prilikom rada na pozorišnoj predstavi "Spamalot", kao i saradnju sa ljudima koji su bliski vladajućim strukturama u Severnoj Makedoniji.
 
"Kakav si ti danas, ono, relacija banka i to?", pitao je telefonom pripadnik Vojnoobaveštajne agencije Saša Vujisić vođu kriminalne grupe koja je srpskim privrednicima pomagala da utaje porez. Nebojša Kojadinović, vođa ove grupe, potvrdno mu je odgovorio.
 
Osim što je obaveštajac, Vujisić je bio i vlasnik reklamne agencije i nadao se da će Kojadinović da mu pomogne da izbegne da plati porez državi. Oni, međutim, tada nisu znali da je Tužilaštvo za organizovani kriminal prisluškivalo razgovor iz aprila 2016. u kojem su ugovarali posao – u toku je bila istraga protiv Kojadinovića jer je sa raznim firmama sklapao lažne poslove koji su služili da se utaji porez i nelegalno podigne keš sa računa kompanija.
 
"Koja ti je sad firma aktuelna?" pitao ga je Vujisić, a Kojadinović odgovorio: "Ona ista". Obaveštajac je razumeo: "Aha, ona za kompjutere (…) Pa ništa, onda da ti prebacim nekih 340-350 hiljada."
 
Vujisić je novac odmah uplatio, a vraćen mu je svega tri sata nakon ovog razgovora. Susreo se sa Kojadinovićem ispred banke "Inteza" kod tržnog centra Ušće na Novom Beogradu, a tužilaštvo je snimilo predaju novca. Na ovaj način agent je izbegao da plati više od šest hiljada evra poreza.
 
Nakon što su optuženi, Vujisić i Kojadinović su priznali krivicu i sklopili pogodbe sa tužilaštvom.
 
Kojadinović, šef kriminalne grupe čiji je klijent bila i "Južna Bačka", moćna kompanija koja sklapa milionske poslove sa državom i koja je povezana sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), dobio je dve godine i osam meseci zatvora. Kaznu, međutim, nije odslužio jer je pobegao.
 
Vojni obaveštajac je prošao bolje: dobio je uslovnu i novčanu kaznu. To ga, ipak, nije podstaklo da prestane da sarađuje sa organizovanim kriminalom.
 
Saradnja sa Kojadinovićevom kriminalnom grupom je do sad bio u javnosti nepoznat detalj iz biografije Vujisića, koji je od prošle godine poznat po slučaju "Jovanjica". Naime, svega dve godine pošto je osuđen zbog utaje poreza, Vujisić se navodno upleo u još ozbiljniju kriminalnu mrežu – optuženog narko-bosa Predraga Koluvije kome se sudi da je na imanju svoje kompanije "Jovanjica" gajio više od tone marihuane.
 
Vujisić je sa nekoliko policajaca i radnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) optužen da je štitio Koluviju, ali je, za razliku od njih, izbegao hapšenje i nalazi se u bekstvu.
 
KRIK-ovo istraživanje otkriva da je Vojnoobaveštajna agencija više od dve godine tolerisala Vujisićevu upletenost u kriminal. On je čak i napredovao nakon što je osuđen za utaju poreza, a posao je izgubio tek u januaru 2020, nakon hapšenja Koluvije i bekstva iz zemlje. Otpušten je jer se pet dana zaredom nije pojavljivao na poslu.
 
Vujisić je u Srbiji osnovao firmu "Balkan arms" (Balkansko oružje), registrovanu za izvoz naoružanja i vojne opreme, a zatim je poklonio Vojislavu Sparavalu, češkom biznismenu koji je povezan sa ljudima Nikole Gruevskog, bivšeg premijera Severne Makedonije.
 
U drugoj Vujisićevoj firmi – "Feniks MS Ammunition", osnovanoj u Severnoj Makedoniji, direktor je bio Đorđi Georgievski – bivši direktor Biroa za javne nabavke koga je na tu funkciju postavila vlada aktuelnog premijera Zorana Zaeva.
 
Vujisić je pobegao iz Srbije u novembru 2019, ubrzo nakon što je uhapšen Koluvija. U međuvremenu je optužen i početak suđenja u Beogradu je zakazan za maj.
 
Nije želeo da komentariše slučaj za KRIK jer bi time, kako kaže, bio u riziku odavanja državne tajne – što bi mu donelo još problema. Celu priču pročitajte na OVOM LINKU.
  • Ma

    15.04.2021 15:06
    Ajde
    Dakle,neverovatna drzava,vlast i pravosudje
  • Mr.M

    15.04.2021 13:06
    Obaveštajac,privatne firme,partija,kriminal,mafija...ovaj pustio pipke u sve pore društva...sramota je koliko nam dobro ide izjavi don Alek

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.