Zbog saobraćajnih prekršaja koje snime kamere moraju da plate i po dva miliona dinara

Na beogradskim putevima trenutno se nalaze 633 kamere koje u svakom trenutku "hvataju" bahate vozače.
Zbog saobraćajnih prekršaja koje snime kamere moraju da plate i po dva miliona dinara
Foto: Pixabay
Po svemu sudeći, vozači nisu ni svesni da saobraćajna kamere ipak rade, te da to, što im kazne ne stignu u roku od nekoliko nedelja, ne mora ništa da znači. Jednom vozaču iz Smedereva, koga je usnimila saobraćajna kamera, uručena su 84 prekršajna naloga, jer je svakodnevno tokom četiri meseca usnimljen kako vozi neregistrovan automobil, zbog čega je morao da izdvoji 755.000 dinara.
 
Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, za Nova.rs kaže da se sudovi sa ovakvim situacijama susreću često, a da ovo nije najveća kazna koja je izrečena zbog višestrukog činjenja istog prekršaja.
 
"Pored prekršaja za koje se može izdati prekršajni nalog, daleko veće posledice imaju prekršaji za koje je propisana novčana kazna, zaštitna mera i kazneni poeni, a koji se mogu detektovati kamerama MUP-a, čiji snimak je po zakonu verodostojan dokaz. U Prekršajnom sudu u Beogradu je veliki broj okrivljenih koji imaju po nekoliko prekršaja za koje je propisana novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara, a ima i onih koji imaju po 20 i više ovakvih prekršaja", kaže Ristanović.
 
Kako navodi, reč je o vozačima koji nisu dostavili informacije o tome ko se nalazio za volanom automobila.
 
"Ovde se radi o vlasnicima ili korisnicima vozila koji po pozivu MUP-a nisu u roku dostavili podatke o osobi koja je vozilom, čiji su oni vlasnici ili korisnici, upravljala u vreme i na mestu kada je prekršaj dokumentovan. Ima i situacija kada su okrivljeni osobe koje su u poznim godinama života i više i ne voze, ali su vlasnici automobila, pa su izuzetno uznemireni kada čuju za prekršaje i visinu kazni. Ista situacija je i sa prekršajima prekoračenja brzine, zbog vožnje žutom trakom i slično", navodi predsednica Prekršajnog suda u Beogradu.
 
Ona za Nova.rs dodaje da je i sama bila svedok brojnih situacija u kojima vozači krše propise vozeći žutom trakom.
 
"Upravo sam svako jutro u prilici da se uverim da se stotine vozača kreću žutom trakom Ulice Vojvode Stepe, te će i oni biti u situaciji da im policija dostavi na kućnu adresu poziv sa fotografijama gde je vozilo čiji su vlasnici ili korisnici snimljeno u prekršaju. Policija ove pozive sa fotografijama može dostaviti i za nekoliko meseci unazad, što se u praksi i dešava", kaže Ristanović.
 
Podsetimo, na ukupno 262 lokacije u Beogradu postavljene su 633 saobraćajne kamere, a prema podacima koje je objavio MUP Srbije, instalirano je 357 fiksnih i 149 pokretnih kamera, kao i 127 kamera koje imaju mogućnost prepoznavanja registarskih tablica vozila.
  • Dejan Đurić

    14.05.2021 11:18
    Nepravda!
    https://www.cins.rs/drzava-pinku-odlozila-placanje-preko-152-milijarde-duga/
  • Gerila

    13.05.2021 21:16
    Stati na put pljački
    Teleskopski štap! I maži!
  • Đurađ

    13.05.2021 16:10
    Za kriminalce će uvek faliti ključnih 2 minuta snimka.

    Mislite o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.