Mitrovićevim firmama država ponovo odložila plaćanje milionskog poreskog duga

Firmama u vlasništvu Željka Mitrovića odloženo je plaćanje poreskog duga u ukupnom iznosu od oko 35,6 miliona dinara, pokazuju podaci sa APR-a i zapisnici Poreske uprave.
Ovo nije prvi put da država Mitrovićevim firmama odlaže vraćanje dugova, a iz Poreske uprave za kažu da su informacije oko uslova reprograma tajna, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
 
Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje da Media Prime Time, registrovana za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa, duguje oko 7,8 miliona dinara poreza od čega je skoro polovina kamata.
 
Iz zapisnika o stanju poreskog duga vidi se da ova Mitrovićeva firma nije plaćala doprinose i poreze na zarade i neke od prihoda, ali i autorska prava za koja je najviše dugovala – oko 1,1 milion dinara. Pink International Company je za ovaj dug, kao sredstvo obezbeđenja, založila ukupno sedam vozila koje je Poreska uprava procenila na skoro 10 miliona dinara. Među založenim putničkim vozilima našle su se četiri Škode i jedan Hymer, ali i dva teretna marke Volkswagen.
 
Za drugu Mitrovićevu firmu, United Food, čija je pretežna delatnost proizvodnja kakaoa, čokolade i drugih konditorskih proizvoda, Poreska uprava je u decembru prošle godine utvrdila da duguje 16,6 miliona dinara. Reč je uglavnom o porezu na dobit, a od te cifre 2,3 miliona predstavlja kamata na dug.
 
Za vraćanje ovog dugovanja Pink je založio 12 vozila za koje je Poreska uprava procenila da ukupno vrede oko 20,6 miliona dinara. Reč je takođe o teretnim i putničkim vozilima, ali i o dva autobusa.
 
U ugovorima o jemstvu između Pinka i ove dve firme iz februara 2021. piše da će se poreski dugovi plaćati na 24 jednake mesečne rate. 
 
Poreska uprava je podatke o tome pod kojim uslovima su firmama odobreni reprogrami proglasila tajnim. 
 
Kako CINS saznaje, više od 11 miliona dinara za porez duguje još jedna Mitrovićeva firma – Pink Digital System. Firma je danas u likvidaciji, a bavila se proizvodnjom DVD i kompakt diskova. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre (APR), Pink je kao osiguranje da će dug biti vraćen založio devet putničkih vozila ukupne vrednosti oko 13,9 miliona dinara.
 
Željko Mitrović nije odgovorio CINS-u zbog čega je tražio odlaganje ovih poreskih dugova, da li je još nekoj njegovoj firmi omogućen reprogram zbog duga Poreskoj upravi i druga pitanja.
 
Ovo nije prvi put da država Mitroviću odlaže vraćanje poreskih dugova. CINS je 2019. pisao kako je Poreska uprava za četiri godine omogućila Pinku da dug od oko 1,52 milijarde dinara plati na 93 rate.
 
Osim toga, TV Pink je tih godina pod nepoznatim uslovima dobijala novac od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI). U periodu od 2014. do 2017. Pink je od ove agencije dobio najmanje 1,28 milijardi dinara kredita za izvoz.
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
  • tomy

    27.10.2021 17:43
    A,
    A zakon o poreklu imovine!?
  • Gerilac

    19.05.2021 18:31
    Mafijaška uprava
    Kako je mogao da stvori takav dug i šta je radila PU kad mu je to dozvolila? Imao je već ranije reprogram i morao je biti "pod lupom" i stalno kontrolisan. Ovo je za smjenu i nadležnog ministra i načelnika poreske uprave. Hitna promena zakona da se reprogram može samo jednom koristiti za dug ne stariji od godinu dana
  • Marta

    19.05.2021 16:22
    Sramota!
    Mora biti da je SAMO toliko duzan. Prvo treba sracunati koliko mu je do sada otpisano, pa na to dodati koliko je isti sklonio i onda ce se znati prava suma. Koja je ovo banditska ekipa. Uzas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija