Slučaj Jovanjica: Prilikom hapšenja policajca pronađeno pismo za Vučića

Prilikom hapšenja policajca Milana Kendije pronađen je dokument naslovljen kao "Informativno obaveštenje" upućen "Predsedniku Republike Srbije i Vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću".
Slučaj Jovanjica: Prilikom hapšenja policajca pronađeno pismo za Vučića
Foto: 021.rs (Ilustracija/N1/021)
BIRN je od Višeg suda u Beogradu tražio da im se dostavi pismo, kako bi se utvrdilo da li ga je pisao Kendija i zašto se obratio baš predsedniku, ali je taj zahtev odbijen. 
 
Od trenutka kada su u javnost procurile danima prikrivane informacije o najvećoj plantaži marihuane u Evropi, nezvanični policijski izvori i opozicioni političari su Jovanjicu povezivali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim bratom Andrejem. 
 
Direktni dokazi za takve veze, međutim, do sada nisu otkriveni, a sam predsednik je te tvrdnje demantovao. Navodi o tim vezama ostavljeni su sudu javnosti, pošto dosadašnji sudski postupak te tragove ne prati, i to ne samo one ka Vučićima, nego ni ka nadređenima okrivljenih policajaca i bezbednjaka, koje optužnica "Jovanjica 2" tereti da su pružali zaštitu Koluviji i njegovim saradnicima na plantaži marihuane. 
 
Ipak, u optužnici "Jovanjica 2", na njenoj 141. strani nalazi se jedan zanimljiv detalj, koji je do sada prošao neopaženo. 
 
U delu optužnice u kojoj je popisan "sadržaj pisanih dokaza" se navodi da je 1. jula prošle godine, istog dana kada je i uhapšen policajac Milan Kendija, izvršen pretres službenih prostorija MUP-a, koje koristi Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata u kojoj je zaposlen Kendija i da su u kancelariji koju on koristi, između ostalog, pronađena tri papira A4 formata sa štampanim tekstom i naslovom "Informativno obaveštenje" i podnaslovom "Predsedniku Republike Srbije i Vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću". 
 
Pronađeno je i devet strana A4 formata sa štampanim tekstom naslova "Disciplinska odgovornost" i podnaslovom "Odgovornost za povrede radne i službene dužnosti", koji se odnosi na zaposlene u privrednom društvu Jovanjica d.o.o.
 
Da li je Milan Kendija pisao pismo koje je pronađeno u njegovoj kancelariji, šta je u vezi sa Jovanjicom, on ili neko drugi, imao da napiše predsedniku Srbije, te zbog čega se obratio baš njemu, a ne nekome od nadležnih institucija i organa, BIRN je pokušao da sazna preko Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) i Višeg suda u Beogradu, od kojih su tražili da dostave kopije tih pisama. Međutim, njihovi Zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja su odbijeni.
 
U Tužilaštvu za organizovani kriminal su rekli da predmet nije kod njih, dok je iz Višeg suda obrazloženo da je postupak u toku, da još uvek nije održano ni pripremno ročište na kom se, između ostalog, odlučuje i o dokazima, te da bi dostavljanje ovih dokumenata moglo "ozbiljno da omete dalje vođenje i okončanje ovog sudskog postupka".
 
Prema nezvaničnim saznanjima BIRN-a, pismo pronađeno kod Kendije naslovljeno je na Aleksandra Vučića, ali navodno nema ni datum, ni potpis. U pismu navodno piše da su pripadnici policije i službi bezbednosti sve radili u skladu sa zakonom. 
 
Da li će javnost uspeti da sazna sadržaj pisma "vrhovnom komandantu" i dokumenta o povredama radne i službene dužnosti zaposlenih na Jovanjici zavisi, između ostalog, i od toga da li će ga sudsko veće, nakon pripremnog ročišta, usvojiti kao dokaz u sudskom postupku. Zavisi i od toga da li će tužilac tokom saslušanja na glavnom pretresu okrivljenom Kendiji predočiti to pismo i dokument, da li će pitati za razloge pisanja ovog pisma predsedniku Srbije i da li će ga ispitivati u vezi sa sadržinom pisma i dokumenta. 
 
Suđenje po optužnici "Jovanjica 2" trebalo bi da započne nakon održavanja pripremnog ročišta, koje je bilo zakazano za 6. maj, ali je odloženo, jer se u sudnici nisu pojavili advokati trojice optuženih, zbog čega je u javnosti počelo da se spekuliše o taktici odugovlačenja postupka. Ova mogućnost nije sasvim isključena, budući da se svi okrivljeni se, osim Koluvije, brane sa slobode, zbog čega nemaju razloga za žurbu. 
  • Dragan

    25.05.2021 09:25
    Istina
    Realno ja da je sve u Srbiji laž,narod kada bi saznao pravu istinu mislili bi da je u pitanju naučna fantastika.Nikada Srbija nece zatvoriti poglavlje 23 i 24 baš zbog ovakvih slučajeva.
  • Nemanja

    22.05.2021 12:22
    @Haha

    Nabrojao si banana države i one s apsolutnom vlašću, a ovo ovde je hrpa fekalija.
  • nismo svi od juče

    22.05.2021 01:15
    razvodnjavanje
    samo da je što dalje od istine, smešno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.