Sudije: Bolje da se Ustav ne menja, nego da se menja kako je predloženo

Tokom priprema nacrta predloga izmena Ustava u domenu sudstva "iskristalisala se namera izvršne vlasti da sudstvo putem drugih mehanizama potčini političkom delu vlasti umesto da ga depolitizuje".
Sudije: Bolje da se Ustav ne menja, nego da se menja kako je predloženo
Foto: 021.rs
To je izjavila predsednica Društva sudija Srbije (DSS) Snežana Bjelogrlić i navela da su predložena rešenja Ministarstva pravde takva da struka zaključuje kako je bolje da se Ustav ne menja u tom segmentu nego da se menja tako da umanjuje dostignuti nivo nezavisnosti sudstva u Srbiji.
 
Ona je ocenila da je proklamovan stav da se nezavisnosti sudstva daje prevelik značaj umesto da se jača odgovornost i efikasnost.
 
Dodala je da je sudstvu zamereno da ga karakteriše "cehovska zatvorenost" i da se javnosti nametala slika kako su u realnom životu sudije nedodirljive, zbog čega građane "nema ko da brani od sudija" i da je neophodno, preko narodnih poslanika, uvesti eksternu kontrolu sudske vlasti.
 
Sudija Upravnog suda Nikola Kitarović rekao je da u radu Visokog saveta sudstva (VSS) postoje mnogobrojni problemi, "pre svega u efikasnosti" i upozorio da je VSS "jedini organ u kome se smanjuje broj zaposlenih".
 
On je ocenio da je trenutna popunjenost administrativne kancelarije 57 odsto, pri čemu je popunjenost radnih mesta sa visokom stručnom spremom svega 20 odsto. Kitarović je rekao da zbog toga predsednik i članovi VSS ne mogu adekvatno da odgovore svojoj ustavnoj obavezi uspostavljanja i očuvanja vladavine prava, tako što će obezbediti samostalnost, nezavisnost i odgovornosti sudova i sudija.
  • Bane

    22.05.2021 15:00
    A ZPP ?
    Slažem se ! A što se tiče predloga za izmene ZPP-a koji su sudije predložile ? Takođe bolje da se ne menja nego da se menja na predloženi način, na štetu građana ...
  • jedan mali pravnik

    22.05.2021 09:17
    Pa sudije i jesu "operisane' od realnosti, jer pravo sa fakulteta dobiju posao pripravnika (necemo sad o tome kako), zatim po default-u poziciju saradnika, i onda im je sudijska funkcija garantovana, samo je pitanje vremena...tu i tamo po neki sudija dodje iz reda tuzilaca, sto stvari cini jos gorim u sustini...
    Medju sudijama bi trebalo da bude i pravnika koji su radili u drugim organima, privatnim firmama, udruzenjima, bili advokati... takvo sudstvo bi moglo svestrano da sagledava predmete, a ne jednostrano i na nekakvom akademskom nivou, kao sto je sad slucaj.
    Sudstvo treba da bude nezavisno u nacelu, ali ovakvo sudstvo je bolje da bude pod odredjenim nadzorom, pa makar i izvrsne vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.