RTS-u 105 miliona dinara za digitalizaciju arhive

Za digitalizaciju programskog arhiva RTS javni servis će od Ministarstva kulture i informisanja dobiti 105 miliona dinara državne pomoći, pokazuje Rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći.
RTS-u 105 miliona dinara za digitalizaciju arhive
Foto: Pixabay
Kako piše Nova ekonomija, iznos bi ipak mogao da bude i veći, jer je Savet Komisije ocenjivao samo predlog ugovora pa se, kako se i sami ograđuju, on "potencijalno može razlikovati od konačnog teksta ugovora koji će biti potpisan, naročito u pogledu iznosa pomoći".
 
Za projekat digitalizacije u 2021. godini potrebno je ukupno 155 miliona evra. Deo troškova trebalo bi da porkije RTS i to iz novca koji će biti prikupljen po osnovu taksi, kao i ostalih marketinških i komercijalnih prihoda, dok će veći deo - 105 miliona dinara, finansirati Ministarstvo.
 
Uz pomoć projekta trebalo bi da se nastavi digitalizacija svih nosača slike i zvuka, kao i nabavka opreme za dalju nadogradnju sistema za digitalizaciju.
 
Plan aktivnosti uključuje kreiranje nove baze podataka koja treba da obuhvata televiziju, radio i PGP, kao i fototeku i kartoteku pretraživu preko interneta, te nastavak digitalne restauracije kultnih televizijskih serija i filmova uz istovremeno arhiviranje i novog programa koji se proizvodi, piše u rešenju Komisije.
 
Sredstva potrebna za digitalizaciju uključuju nabavku uređaja za ultrasonično čišćenje filmske trake sa pratećom opremom - 20 miliona, angažovanje stručnih saradnika iz oblasti digitalizacije i obrade digitalizovanih materijala - 40 miliona, nadogradnju i razvoj postojećih sistema za digitalizaciju 35 miliona, sistem za projekcionu salu u centru za digitalizaciju Sajam 15 miliona, nabavku opreme za digitalizaciju Radio Beograda - deset miliona.
 
Deo projekta digitalizacije za koji je data subvencija mora da bude sproveden do kraja 2021. godine.
 
Plan je da se u naredne dve decenije digitalizuje celokupni arhiv javnog servisa koji ima oko 200.000 sati programa nastalog za skoro 23 godine, a za to će biti potrebno ukupno 4,3 miliona evra ili oko 500,6 miliona dinara, objavljeno je u januaru 2018. godine.
  • Dragan

    28.05.2021 15:05
    Ah
    Oni arhivu nemaju.Bivši direktor jednog od sektora kaže da RTS i RTB su brisali stare emidije i gilmove da bi na medto njih snimali nove.Uz to su otimali autorska prava našim pevačima i glumcima.Srećom neki su oborili u zadnje vteme pravo RTSa.Filmoteku stranih filmova poklonili Pink u bez odobrenja vlasnika licenci.
  • Blender

    28.05.2021 12:07
    Istina
    Rupa bez dna zvana RTV ima unutrasnje resurse da ovo sve uradi unutrasnjim resursima, ne znam sta ovo treba da znaci, cista pljacka. Nije mi jasno dokle ce Vojvodjani trpeti ovo nezasito cudoviste koje je odavno razorilo sve kreativne produkcije ovde, a gledanost je na nuli.
  • g pen

    28.05.2021 12:01
    Ko spali trake sa Bojim Zivotom, Vojnom Akademijom, Babom... i slicnim sr. . treba mu spomenik dici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija