Izmene Zakona o parničnom postupku mogu da unište najveći deo nezavisnih medija

Nacrt zakona o parničnom postupku dovešće do toga da najveći deo medija, među kojima su i gotovo svi lokalni, neće ni imati priliku da se pred sudom brane, piše Cenzolovka.
Izmene Zakona o parničnom postupku mogu da unište najveći deo nezavisnih medija
Foto: Pixabay
Oni će unapred izgubiti sporove, jer neće imati nikakve šanse ni da plate takse na tužbe, kao što su one Milenijum tima, koji od svakog medija traži odštetu od 100.000 dinara.
 
Nacrt novog zakona o parničnom postupku digao je na noge mnoge advokate, bune se i pojedina udruženja potrošača, a pojedine njegove odredbe takve su da bi i mediji, pogotovo oni koji ne spadaju u ekonomski jake, trebalo ozbiljno da se zabrinu.
 
Zabrinutost bi morala da bude i veća jer su poslednjih meseci SLAPP tužbe stigle na velika vrata i u Srbiju.
 
Bez prilike za odbranu
 
Kakve veze SLAPP tužbe, kojima se od medija traže enormni odštetni zahtevi, imaju sa Nacrtom zakona? Na kraju krajeva, o tome ko je u pravu odluku će doneti sud. Kvaka je, međutim, u tome što mediji, ali i svi građani koji nemaju dovoljno novca, ukoliko Nacrt zakona bude usvojen ovakav kakav jeste, neće imati priliku ni da se pred sudom brane od optužbi.
 
"Kompanija Milenijum tim je, recimo, poslednjih meseci podnela veliki broj tužbi protiv medija, u kojima su tražene nadoknade po 200 i 300 odsto veće nego što je dosadašnja sudska praksa. Što je veća visina nadoknade koja se traži, veće su i sudske takse i za tužbu i za odgovor na tužbu. Za veliku kompaniju kao što je Milenijum tim to nije problem. Za mali lokalni medij u unutrašnjosti Srbije to može da znači uništenje", objašnjava Vida Petrović Škero, nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije, sada predsednica Centra za pravosudna istraživanja CEPRIS i članica Saveta za štampu.
 
Ovakav Nacrt zakona omogućio bi svakoj firmi koja ima novac da manje medije, posebno one lokalne, doslovno uništi čak krajnje neosnovanim tužbama bez ikakvih dokaza. Dovoljno je da podnese tužbu zbog bilo čega i da u njoj odštetni zahtev iznosi nekoliko miliona dinara. Manji mediji ne bi mogli da plate ni taksu za odgovor na tu tužbu, zbog čega bi izgubili spor. Morali bi da plate i odštetni zahtev, čime bi najveći deo medija u Srbiji doslovno bio – uništen.
 
Za odgovor na tužbu, poput ove Milenijum tima, mediji moraju da plate sudsku taksu. To nije sporno i obavezno je i po sadašnjem zakonu. Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u članu 98b, međutim, kaže sledeće:
 
Podnesak za koji nije plaćena sudska taksa u roku dospelosti koji je propisan zakonom kojim se uređuju sudske takse smatra se da je povučen.
 
"To, praktično, znači da ako medij odgovori na tužbu, a ne plati taksu, smatraće se da nije ni odgovorio. U tom slučaju sud može doneti presudu na osnovu propuštanja, čime će medij izgubiti spor", objašnjava sagovornica Cenzolovke i dodaje da ukoliko je naplata sudskih taksi problem, država mora da traži rešenje, ali ne takvo koje će značiti da onaj ko nema novca neće imati ni pristup sudu.
 
Sudovi su i do sada, kaže Vida Petrović Škero, takse koje nisu na vreme plaćene mogli prinudno da naplate.
 
"Bojim se da će, zbog svega što se događa, naposletku opstati samo finansijski sposobni, ali ne i kvalitetni mediji", zaključuje sagovornica Cenzolovke.
 
Jug press: Samo za takse 100.000
 
Ljiljana Stojanović, urednica agencije Jug press, među onim je "srećnicima" kojima je nakon objavljenog izveštaja sa konferencije za novinare Vuka Jeremića stigla tužba Milenijum tima.
 
Tužbe su stigle i portalu Info Vranjske, zatim dnevnom listu Danas, TV N1, TV Nova S i Adria media group. Ovi mediji su, kako navodi Milenijum tim, svojim pisanjem povredili njihov poslovni ugled, te kao odštetu traže 100.000 evra po tekstu.
 
"Tužena sam ja, kao urednica, i Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, kao osnivač Jug pressa. Samo za odgovore na te dve tužbe treba da platimo oko 100.000 dinara. Kada bi taj novac trebalo da izdvojimo odmah, za nas bi to značilo katastrofu. Medij se finansira isključivo od projekata. Kada ne prođemo na konkursu, nema ni novca za plate novinara", kaže Ljiljana Stojanović.
 
Po rečima kragujevačkog advokata Dragana Lazarevića, koji je kao zastupnik PU "Lokal pres" do sada učestvovao u brojnim sporovima braneći male lokalne medije, do sada je neplaćanje taksi na vreme bilo tolerisano.
 
"Iako je, recimo, rok za plaćanje takse za odgovor na tužbu pet dana, tolerisalo se da se ona plati tokom trajanja postupka, pa i na kraju samog postupka", kaže Lazarević.
  • eu

    27.06.2021 14:46
    @xqt - Varas se, ovakvih zakona nema u EU sto se tice sudstva. Na osnovu ovoga se ljudima uskracuje da se uopste sude s nekim jer su blokirani na svaki nacin.
  • Boba NS

    01.06.2021 20:04
    Takse
    Sve ovo vodi ka veoma neprijatnoj situaciji za sve nas. I na kraju
    bice guzve na ulicama i faraon ce preseci da to nije uredu, bas pred izbore
  • xqt

    01.06.2021 19:03
    Komendija
    Pa ako se to desi, niko neće biti iznenađen, a i ubrzaće se ulazak tigra u EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.