Gradska uprava u Nišu danas ne radi zbog slave

U Nišu danas Gradska uprava i većina gradskih preduzeća ne rade zbog gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene.
Gradska uprava u Nišu danas ne radi zbog slave
Foto: 021.rs
U nekim preduzećima rade samo pojedine službe, kao što su u "Gorici" pogrebnici i služba za zakazivanje sahrana.
 
To slavsko praznovanje svake godine izaziva osudu zaposlenih u privatnom sektoru, koji smatraju da apsolutno nema razloga da gradska slava bude povod da Gradska uprava i njena preduzeća ne rade.
 
Iako je, statutom grada i odlukom o praznicima, 3. jun određen kao neradan dan za zaposlene u Gradskoj upravi, nije precizirano za koje ustanove i institucije to važi. Zato u pojedinim gradskim javnim preduzećima i ustanovama rade, a u pojedinim praznuju.
 
Proslava gradske slave u Nišu je počela još u ponedeljak izložbama, pozorišnim predstavama i muzičko-poetskim večerima, sinoć je u Crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene bilo praznično bdenije, svečana litija je prošla ulicama u tom delu grada, a jutros je bila i liturgija.
 
Danas su povodom slave promenadni koncert Vojnog orkestra, otvaranje izložbe starih zanata, akademija u Svetosavskom domu i naučni skup "Niš i Vizantija".
 
Novina u ovogodišnjem praznovanju je to što je organizacija mnogih manifestacija prepuštena opštinama, kao i to što je dobar deo glavne, Obrenovićeve ulice okićen cvećem, ali plastičnim.
 
Večeras u 21 sat organizuje se vatromet s Tvrđave.
 
Rimski car Konstantin I rođen je 274. godine u Naisusu, sadašnjem Nišu. Pošto je Milanskim ediktom 313. godine dopustio hrišćanima ispovedanje vere, crkva je i njega i njegovu majku proglasila svecima.
  • Bojan

    03.06.2021 18:10
    Kažem ja, nema gradova u Srbiji južno od Bg-a, samo sela.
  • primitivizam

    03.06.2021 14:32
    Krajnji primitivizam i bezobrazluk.
    Slave nisu praznici, a gradovi ne bi smeli imati verske praznike jer građani pripadaju različitim religijama ili nijednoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija