Dogovor ministarstva i advokata: Menja se predlog izmena zakona o parnici

Ministarstvo pravde, Advokatska komora Srbije i komore u njenom sastavu postigle su danas sporazum o nacrtu izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP).
Dogovor ministarstva i advokata: Menja se predlog izmena zakona o parnici
Foto: 021.rs
Dogovoreno je da se iz nacrta brišu odredbe prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa u roku dospelosti smatra povučenim, zbog čega advokatura veće danima negoduje.
 
Pored toga, dogovoreno je da odredbe budućeg zakona neće važiti retroaktivno, kao i da će odredbe o e-Sudu za advokatsku profesiju važiti kao mogućnost, a ne kao obaveza, saopšteno je iz Ministarstva pravde.
 
Nadalje je postignuta saglasnost da, po okončanju javne rasprave, nacrt zakona neće ići u dalju proceduru, kao i da će se sastav radne grupe za izradu ovog nacrta dopuniti predstavnicima koje predloži AKS, tako da predstavnici advokature čine 50 odsto članova radne grupe.
 
Radna grupa će, prema ovom sporazumu, u proširenom sastavu nastaviti javnu raspravu i razmotriti sve primedbe i sugestije iznete od strane AKS, kao i primedbe, predloge i sugestije koje iznesu drugi učesnici u javnoj raspravi i u skladu sa tim primedbama revidirati nacrt zakona.
 
Ministarstvo pravde i AKS će na narednim sastancima redovno razmatrati realizaciju ovog sporazuma do postizanja konsenzusa o svim ključnim pitanjima, navodi se u sporazumu koji su potpisali ministarka pravde Maja Popović i predsednik AKS Viktor Gostiljac.
 
UST podržao prvobitni predlog
 
Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) ocenilo je da se velikim brojem predloženih rešenja u nacrtu izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP) taj postupak značajno unapređuje u cilju efikasne pravne zaštite građana.
 
Ova rešenja projektuju standarde Evropske unije, praksu Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Srbije, što je i obaveza Srbije u okviru Poglavlja 23, podseća UST u saopštenju.
 
UST je pozdravio rešenja kojima se otklanjaju nedostaci važećih odredbi zakona, kao i brojne odredbe koje imaju za cilj disciplinovanje učesnika u postupku i ubrzanje postupka primenom novih pravila o dostavljanju pismena i jednostavnijem izvođenju dokaza veštačenjem od strane sudskih veštaka.
 
"Kako je javna rasprava otvorena, otvorena su i brojna pitanja i nedoumice oko pojedinih zakonskih rešenja. To je dobro, jer se time proverava vrednost samih predloga, razmatraju se moguće opcije i očekivani efekat zakona, a svakako da treba razmotriti i eventualno produženje roka za javnu raspravu", napominje UST.
 
Smatraju da je ohrabrujuće što je Ministarstvo pravde imalo sluha za rešavanje aktuelnih problema nejednake opterećenosti sudova, kao i za mnoge druge poteškoće, na koje je ukazalo ovo Udruženje.
  • Laloš

    05.06.2021 19:11
    @Miroslav
    Ove izmene su napravljene između ostalih i zbog hiljada i hiljada tužbi protiv banaka zbog troškova obrade kredita koje su doslovno zatrpale sudove. Advokati su bukvalno vukli za rukav ljude na ulici da podnose tužbe (inače tužbeni zahtevi su najčešće za od 1000 do 10000 dinara). Niko nije uplatio ni dinar za takse jer se takse uplaćuju na kraju suđenja. Zbog zatrpanosti sudova mnogi tužbeni zahtevi nisu procesuirani u razumnom roku i sada advokati tuže državu. Lično znam advokaticu koja je tužila državu za 300 predmeta (to je kap u moru) i za svaki će joj biti dosuđeno 35000 dinara odštete. Zatrpaš sudove, ne platiš takse i odeš sa 90.000 hiljada evra u džepu koje vi i ja platimo iz budžeta. Ovakvih advokata ima stotine po Srbiji i desetine miliona će građani Srbije uliti u advokatske džepove bez dinara plaćenih taksi.
  • Fiskalna kasa

    05.06.2021 09:33
    E moja jaka i stabilna državo, opet si se sagla advokatima ..
  • Gordana

    05.06.2021 08:57
    хииии...
    Моћићемо да се судимо до миле воље, урррааа. Бог ће вам платити добри људи.

    уп

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija