Dr Stefanović: Prva pomoć ključna za spasavanje utopljenika, evo šta treba raditi

Pravovremeno reagovanje, poznavanje i pružanje prve pomoći ključno je za spasavanje života utopljenika, a kada je reč o deci treba primeniti različite tehnike veštačkog disanja.
Dr Stefanović: Prva pomoć ključna za spasavanje utopljenika, evo šta treba raditi
Foto: Pixabay (ilustracija)
To kaže doktorka Ivana Stefanović, specijalista urgentne medicine.
 
Kada je reč o najmlađima najvažnije je da se primene tri tehnike veštačkog disanja - usta na usta, usta na nos ili usta na usta i nos.
 
Desetogodišnji dečak u nedelju se udavio u bazenu u Odžacima kod Sombora, a kod slučajeva utapanja najvažnije je pomoći odmah.
 
Prema rečima doktorke Stefanović, prilikom davanja veštačkog disanja prvi korak je da se očisti disajni put osobe koja se davi, zatim da se zabaci glava i podigne brada, jer se na taj način omogućava disanje osobe.
 
"Metoda za procenu disanja je: gledam, slušam, osećam, gledate da li se odiže grudni koš, abdomen, slušate disajne zvukove i osećate na svom obrazu izdahnuti dah", kaže za Tanjug Stefanović.
 
Ona je dodala da je kod pružanja pomoći deci prilikom utapanja važno da se pritiska grudna kost kako bi se oslobodio kiseonik iz arterijske krvi.
 
Objasnila je da reanimaciju utopljene osobe treba da započne i osoba koja nije obučena za to, kao i da u svakom trenutku može da pozove centralu 194 i od lekara dobije detaljne instrukcije kako to da učini.
 
"Kada je osoba bez svesti i bez disanja njoj je srce stalo i ne možete ništa da pokvarite, sve što budete radili može samo toj osobi da poveća šanse za preživljavanje", istakla je Stefanović.
 
Ona je navela da je uloga spasioca u takvim situacijama od velike važnosti, jer su oni edukovani za pružanje takve pomoći, ali i da ljudi koji nemaju dovoljno znanja imaju obavezu da pomognu.
 
"Moramo imati spasioce jer oni znaju kako da uđu u vodu, drugi nisu za to obučeni, nemaju tu snagu i vi ćete biti povučeni s onim koji se dave", kaže Stefanović.
 
Prema njenim rečima, najčešći uzroci koji dovode do utapanja kod dece su nepažnja roditelja, odsustvo nadzora lica zaduženih da nadgledaju plivače, kao i to ako su deca neplivači.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.