Vrhovni kasacioni sud ukinuo presudu Darku Šariću

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću.
Šarićevi advokati podneli su u decembru prošle godine Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti, kojim se tražilo poništavanje presude i novo odlučivanje u postupku zbog šverca droge, ali pred drugim sudskim većem.
 
Advokati Radoslav Baćović i Danilo Šarić  su u zahtevu naveli da "njihov klijent nije imao fer i pravično suđenje, bilo mu je povređeno pravo na odbranu i narušena mu je pretpostavka nevinosti, ali i grubo se krše njegova ljudska prava".
 
Vrhovni kasacioni sud sada je ukinuo pravosnažnu presudu Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje.
 
Drugostepena presuda je ukinuta jer je u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koji su prethodno odlučivali o produženju pritvora Šariću.
 
To je, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristrasnost "funkcionalne prirode" to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.
 
Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, napominje se u presudi.
 
Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno izrekao Specijalni sud.
 
Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.
 
Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu, ukinutom presudom je bio osuđen na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.
 
Ukinutom presudom ostali optuženi su bili osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.
 
Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika. U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak.
  • Vladimir

    16.06.2021 01:08
    Sledeca destinacija rijaliti. Da uveseljava narod sa Kristijanim Golubovicem. Jer Srbija to voli. Ziveli.
  • Zabranjeno pljuvanje

    15.06.2021 23:17
    Balkanska ruta mora da prezivi. Bez nje je Balkan - beskoristan.
  • Hattori Hanzo

    15.06.2021 21:32
    ...
    Zagorka Dolovac. sramoto pravosuđa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija