Usvojen predlog Zakona o uređenju tržišta

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je danas Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji je predložila Vlada Srbije.
Usvojen predlog Zakona o uređenju tržišta
Foto: Pixabay
Izglasana su i četiri amandmana koji se odnose na oblast proizvodnje vina.
 
Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić je, obrazlažući predlog, ocenio da se prvu put u Srbiji uređuje celo tržište poljoprivrednih proizvoda.
 
Dodao je da će Zakon počivati na nekoliko stubova, standardi kvaliteta, intervencija na tržištu, tržišne informacije i mere politike sa drugim zemljama.
 
"U oblasti standarda će to biti iskorak u pravcu zajedničke poitike sa EU, gde ćemo zaštititi naše poljoprivredne prozvode, obeležiti ih, čime će se proizvođačima pružiti šansa za otvaranje novih tržišta, poboljšanje kvaliteta i ravnopravnu utakmicu na evropskom tržištu," istakao je Katanić.
 
Podsetio je da se ovim propisom planiraju javna intervencija na tržištu, podrška privatnom skladištenju, posebne intrervnecije i hitne intervencije.
 
"Ove mere podrazumevaju da će u slučaju proizvodnje mesa država, kada dođe do poremećaja cena, privatnim skladištarima plaćati da drže meso u hladnjačama dok se cene ne stabilizuju, ali će se plaćatio prema kvalitetu mesa koji će procenjigvati posebno stručno telo", rekao je Katanić.
 
On je naveo i da je Predlogom zakona propano da se u školski sistem uvede obaveza da se deci uz užinu dele mlečni proizvodi i voće da bi se zdravo hranila.
 
Troškove bi snosili država i roditelji, ukoliko budu želeli da im decabudu uključena u taj program.
 
"Predlog zakona propisuje i da se unapredi status proizvođača tako što bi država finansirala rad organizacija proizvođača tokom pet godina s namerom da ona preraste u poslovna udruženje i povežu se sa otkupljivačima i prerađivačima", rekao je Katanić.
 
Predsednik Odbora Marjan Rističević je rekao da će Predlog zakona biti suvojen, ali je zahtevao do Ministarstva da po ugledu na EU vodi predvidivu poljoprivrednu politiku kako bismo imali sigurnost proizvodnje u ovoj privrednoj grani.
 
"Poljoprivredna politika treba da bude predvidiva, a sada to nije jer se mnogo 'šara' uredbama i to ne može da da rezulltate. Mere moraju da traju sedam godina, pa onda da se menjaju", rekao je Rističević.
 
Naglasio je da poljoprivredna proizvodnja nigde u svetu ne zavise od slobodnog tržišta i predložio da se uvede poljoprivredni dinar kojim će se obezbediti stabilnost proizvodnje i snabdevanja tržišta.
 
"Mi moramo da imamo prehrambeni suverenitet, jer on u ovom regionu donosi i neku političku moć, što se videlo u vreme pandemije", zaključio je Rističević.
 
Predstavnici nekoliko udruženja proizvođača poidržali su Predlog zakona uz nekoliko primedbi.
 
Predsednik Upravnbog odbora Udruženje proizvođača krompira SPAS Zoran Milićević pozdravio je predlog, ali je zatražio da bude dorađen, zbog loših iskustava koje domaći proizvođači imaju sa primenom ŠP-a.
 
On je ocenio da Evropu zanima samo srpsko tržište, i zatražio da se u predlogu zakona akcenat stavi na veće prisustvo domaćih proizvoda u trgovinskim lancima.
 
Miličević je tražio i da se više uvaže mala gazdinstva koja čine najveći broj poljoprivrednih proizvođača.
 
Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić zatražio je da se bolje uredi skladištenje poljoprivrednih proizvoda, zbog neprijatnih iskustava koja poljoprivrednicim imaju sa firmama koje nisu platile preuzete proizvode, a onda su otišle u stečaj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.