Advokati poručili da sutra ne rade; Đukanović moli SNS kolege da povuku sporne zahteve iz procedure

Upravni odbor Advokatske komore Srbije odlučio je da ovog ponedeljka stupi u jednodnevni štrajk.
Advokati poručili da sutra ne rade; Đukanović moli SNS kolege da povuku sporne zahteve iz procedure
Foto: Pixabay
Razlog je predlog Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo da se donesu tri autentična tumačenja zakona.
 
Kako je pisano, to su odredbe Zakona o obligacionim odnosima (Službeni list SRJ 29/78, 39/85, 45/89 – USJ, Službeni list SRJ 31/93, Službeni glasnik RS 18/20), Zakona o zaštiti potrošača (Službeni glasnik RS 62/14, 6/16, 44/18) i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga (Službeni glasnik RS 36/11, 139/14).
 
Ovim autentičnim tumačenjima se krše Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zajemčena ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost građana, navodi se u odluci o štrajku koju potpisuje predsednik AKS Viktor Gostiljac. 
 
"Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja, ponovo bi se aktivirao princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka. Ustav RS u odredbi člana 197. zabranjuje primenu principa retroaktivnosti, osim ako to nalaže opšti interes utvrđen pri donošenju zakona. U konkretnom slučaju, jasno je da se ne može raditi o opštem interesu, već o interesu bankarskog sektora u čiju odbranu ovoga puta staje i predlagač autentičnih tumačenja", navodi se u zaključku Komore.
 
Zakonodavac, kaže se, daje autentično tumačenje norme iz 1978. godine, nakon više od 43 godine njenog važenja, što ukazuje na stvarni motiv donošenja autentičnog tumačenja, a to je zaštita bankarskog sektora. 
 
"Zakonodavac ne može svojim delovanjem zadirati u vršenje sudske vlasti, što znači da ne može autentičnim tumačenjima uticati na rešavanje konkretnih sudskih sporova koji su u isključivoj nadležnosti sudske vlasti. Na ovaj način zakonodavac krši načelo podele vlasti, kao fundamentalno ustavno načelo i potkopava temelje demokratskog društva zasnovano na vladavini prava", zaključak je Advokatske komore Srbije.
 
Tokom obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, neće pristupati pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, neće pristupati pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom određivanja pritvora.
 
Tokom obustave rada advokati će dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimati one radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova i zaštite maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja.
 
Đukanović: Molim kolege da povuku zahteve iz procedure
 
Poslanik SNS Vladimir Đukanović objavio je na Fejsbuku da je zamolio kolege poslanike da povuku iz skupštinske procedure zahteve za autentičnim tumačenjem Zakona o zaštiti potrošača, korisnicima finansijskih usluga i obligacionim uslugama.
 
"Razgovarao sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i on se složio da ovim putem zamolim kolege narodne poslanike, koji su podneli zahteve za autentičnim tumačenjem članova Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, da te zahteve povuku iz procedure", naveo je Đukanović.
 
"Kao odgovorni ljudi dužni smo najpre da mislimo o interesima građana, jer oni su najbitniji. Zato apelujem na kolege da povuku zahteve iz procedure", napisao je Đukanović.
  • Milos

    04.07.2021 17:02
    Zemlja u kojoj je vest da je Vladimir Djukanovic sa nekim razgovarao,nije zemlja,nego tambi vilajet.
  • Južno voce

    04.07.2021 16:30
    Kakva banana država. Znate kada ce nas civilizovani svet prihvatiti,primiti u EU npr.? Nikada !!!
  • G pen

    04.07.2021 14:28
    Glasaci i botovi, da li je vama jasno da nece biti mesta za vas u Vucicevom avionu za Rusiju kada pocne beganija? Mozete vi namestati izbore koliko hocete ali pravo stanje je da ako kazete da ste clan SNSa na ulici sleduje vam najmanje samarcina. Najnizi i najsramotniji oblik zivota je clan SNSa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.