Tužilaštvo obrazložilo odluku o odbacivanju prijave za silovanje glumice protiv Lečića

Više tužilaštvo u Beogradu obrazložilo je odluku o odbacivanju krivične prijave protiv glumca Branislava Lečića koju je protiv njega podnela koleginica Danijela Štajnfeld zbog krivičnog dela silovanja
Tužilaštvo u saopštenju navodi da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.
 
"U toku predistražnog postupka obavljeni su razgovori sa Danijelom Štajnfeld i prijavljenim Branislavom Lečićem, pribavljena je kopija dokumentarnog filma ‘Zaceli me’, autorke Danijele Štajnfeld, CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, medicinska dokumentacija o lečenju Danijele Štajnfeld, a takođe su i obavljeni razgovori sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposrednih očevidaca nije bilo, a cenjena je i predstavka Merime Isaković, koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu", navodi se u saopštenju koje prenosi Nova.rs.
 
Dodaje se da je "nakon prikupljenih potrebnih obaveštenja i pribavljanja svih relevantnih dokaza u predistražnom postupku, koje je tužilaštvo cenilo kako pojedinačno, tako i u međusobnoj vezi, utvrđeno da ne postoji ni jedan zakoniti dokaz sa stepenom osnova sumnje koji bi potvrdio navode podnete krivične prijave".
 
"Punomoćniku oštećene je dostavljen primerak rešenja o odbačaju, a ukoliko oštećena nije zadovoljna donetom odlukom, ima pravo na blagovremeno podnošenje prigovora Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu", navodi se u saopštenju.
 
Advokat Božo Prelević, koji zastupa Štajnfeld navodi da je ta odluka nepravosnažna.
 
"Danijela ima pravo na prigovor. Mi ćemo iskoristiti to pravo i ići dalje", navodi Prelević.
 
Danijela Štajnfeld u martu je podnela krivičnu prijavu protiv glumca Branislava Lečića, kojeg je optužila da ju je tokom 2012. godine silovao, u vreme kada su zajedno radili na jednoj predstavi.
 
Ona je prošle godine, u svom dokumentarnom filmu, otkrila da ju je silovao stariji kolega iz Srbije. Potom je i glumica Merima Isaković izjavila ju je pre 43 godine, u vreme dok su bili kolege na Fakultetu dramskih umetnosti, Lečić seksualno uznemiravao.
 
Lečić je odbacio sve optužbe. Nakon što je otkrila Lečićevo ime, poznati glumac i opozicioni političar pokušavao je da demantuje njene navode. Na saslušanju u policiji je proveo čitav jedan dan, a po izlasku je tvrdio da je prošao poligraf.
  • Vesna

    16.07.2021 08:46
    silovanje
    PODRŠKA DANIJELI!
  • SPARTA

    15.07.2021 21:54
    Sud ili komedija ?
    Sad se javljaju bajni stručnjaci - advokati da saopšte javnosti da dokazi koje je oštećena dostavili nisu pravno valjani, ni relevantni za Tužilaštvo da bi se podigla adekvatna optužnica za silovanje. Pa to je Tužilaštvo znalo od prvog dana, a ipak je vodjena krivična istraga puna 4 meseca. A glumac Lečić, za razliku od vlasnika glumačke škole Mike Aleksića koji je i dalje u zatvoru, nije proveo u zatvoru nijedan dan. Koja je to bitna razlika u dokaznom materijalu, da bi se neko držao u zatvoru, a neko ne, a sve ukazuje da su u oba slučaja dostavljeni pravno nedovoljni dokazi ?
    Ustalom ako je Tužilaštvo odmah znalo da dokazi protiv Lečića nisu pravno valjani zašto se čekalo 4 meseca da se oštećena uputi na privatnu tužbu? Uzgred budi rečeno sasvim je sigurno nakon ovakvog "raspleta" da tu privatnu tužbu ona sada neće podnositi pred srpskim, već pred američkim Sudom.
  • ha

    14.07.2021 12:35
    A biće i da je tužilaštvo dobilo poziv koji se ne odbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.