Mihajlović: Neophodan je registar nasilnika

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da su, od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, 2017. godine, nadležni razmotrili 192.220 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici.
Mihajlović: Neophodan je registar nasilnika
Foto: Pixabay
U istom periodu izrađeno je 61.327 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama.
 
Popović je na sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici rekla da su u tom periodu zamenici javnog tužioca podneli 72.344 predloga za produženje hitne mere, a sudovi su u 70.732 slučaja produžili hitne mere za 30 dana, saopštilo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.
 
Predsednica tog koordinacionog tela Zorana Mihajlović rekla je da je neophodno uspostaviti centralnu evidenciju o nasilju u porodici.
 
Ona podseća da je ove godine usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti i da je izrađena i Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama, čime je, kako je napomenula, uz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, normativni okvir u ovoj oblasti unapređen.
 
Prema njenim rečima, ono što nedostaje je uspostavljanje centralne evidencije o nasilju u porodici, kako bi efikasnije pratili primenu Zakona.
 
"Zato smo i kroz novu Strategiju inicirali formiranje sveobuhvatnog registra koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama", rekla je ona. 
 
Mihajlović je istakla da bi se tim registrom obezbedio kontinuitet u praćenju ponašanja nasilnika što bi, kako je ocenila, "pomoglo u proceni rizika od svih oblika rodno zasnovanog nasilja i stvorilo uslove za preventivno delovanje".
 
Mihajlović je upozorila i na problem dečjih brakova.
 
"Kroz rad Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova predložili smo izmenu Porodičnog zakona, da se ukine mogućnost sklapanja maloletničkih brakova, kao i inicijativu za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici jer maloletnički brakovi treba da budu prepoznati kao nasilje", rekla je ona.
  • Mile rent-a mozak

    14.07.2021 18:17
    Registar nasilnika, nego šta, i po azbučnom redu od A do Š. Slovo A: Aleksandar...
  • Vuĺe

    13.07.2021 23:14
    A zasto ne i registar svih koji su ucinili neko kazneno delo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija