Ujedinjeni protiv kovida: Uvesti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika

Udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" (UPK) tražilo je danas od Kriznog štaba da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i da se na vreme pripremi modalitet školskih ustanova.
Ujedinjeni protiv kovida: Uvesti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika
Foto: 021.rs
U otvorenom pismu Kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institutu "Batut", udruženje je navelo da zbog pet odsto pozitivnih u odnosu na testirane Krizni štab treba da reaguje pravovremeno.
 
"Da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika kao njihova profesionalna i moralna obaveza, kao i još nekih kategorija zaposlenih u direktnom kontaktu sa velikim brojem ljudi (kao što su prosveta, policija, vojska, javne službe, ugostiteljstvo itd). S obzirom na to da se bliži početak školske godine, apelujemo da se modalitet i sadržaj nastave ustanove i pripreme na vreme i da se omogući nastava uživo uz sprovođenje najstrožih protivepidemijskih mera, u šta uključujemo i obaveznu vakcinaciju prosvetnih radnika, te da se isti suoče sa posledicama svoje neodlučnosti u pogledu vakcinalne zaštite", navode u otvorenom pismu objavljenom na njihovom sajtu.
 
Dodali su da ne podržavaju razdvajanje dece na vakcinisane i nevakcinisane, ali su apelovali da se omogući da se deca starosti preko 12 godina vakcinišu na lični zahtev roditelja.
 
Oni su zatražili i da zdravstvene vlasti hitno osmisle i sprovedu strategiju za poboljšanje odziva za vakcinaciju. Predložili su da se stanovništvo edukuje o korona virusu i o važnosti vakcinacije, sa posebnim akcentom na mlade – organizovanjem obaveznih seminara/webinara za zaposlene u različitim sektorima, posebno ako zaposleni dolaze u kontakt sa puno ljudi, kao i uvođenjem obavezne vakcinacije za prisustvo različitim događajima.
 
Udruženje je tražilo da se osmisli organizacija zdravstvenih ustanova na način da se ne ugrožava ne-kovid nega, koja je dokazano pretrpela veliki udar u prethodnom periodu, po modelu uključivanja privatne prakse u dijagnostiku i lečenje ne-kovid pacijenata.
 
"Da se Krizni štab isprsi i preuzme odgovornost za predstojeći epidemijski talas, kad je već preuzeo funkciju Republičke komisije za zarazne bolesti, što se postiže poštovanjem naučnih saznanja, a ne trulim kompromisima. Da Krizni štab savesno razmotri predloge Stručnog komiteta za imunizaciju i da taksativno obavesti javnost koji predlozi mogu a koji ne mogu (i zašto ne mogu) da se ostvare", naveli su u otvorenom pismu.
  • Marko.

    14.08.2021 11:25
    Anesteziolog.
    Da su vakcine stabilne složio bi se, ali pošto imaju - 30% efikasnost za 6meseci nisam za vakcinaciju.
  • @Zvoncica

    14.08.2021 10:15
    "Slusaj ti, govori u svoje ime i ne brukaj pravoslavlje. Da bi covecanstvo opstalo neophodno je da se vakcinisemo."
    U pravu si, ako se ne vakcinišemo svi, nema šansi čovečanstvu da opstane sa samo 99% preživelog stanovništva. I ko će onda ponovo sazidati civilizaciju sa ruševina prethodne? Ko?! Lele...
  • Zvoncica

    14.08.2021 08:17
    ...
    @pravoslav
    Slusaj ti, govori u svoje ime i ne brukaj pravoslavlje. Da bi covecanstvo opstalo neophodno je da se vakcinisemo. A sta je eksperimentalno, pa sve, sam nas zivot na ovoj planeti je eksperiment za nekog uspesan za ne kog ne nazalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.