Pravnici: Kovid propusnice nisu kršenje Ustava

Uvođenje kovid propusnica ne bi bilo kršenje Ustava, smatraju pravnici Milan Antonijević i Vladica Ilić.
Pravnici: Kovid propusnice nisu kršenje Ustava
Foto: 021.rs
Milan Antonijević, koji je nedavno boravio u Francuskoj, kaže za Danas da u toj zemlji koja je uvela kovid propusnice nije osetio "ništa što bi zaličilo na diskriminaciju".
 
"Možete se testirati svugde, testovi su još uvek besplatni, ljudi razumeju zbog čega su te mere uvedene, a ujedno, još uvek nisam video u ljudskim pravima član konvencije koji garantuje pravo zaraženom da uđe u muzej, na koncert, u kafić, restoran ili voz gde može ugroziti druge. Mere vakcinacije je propisala naš država, donekle i pojasnila, pored svih državotvornih Nestorovića, zašto je nacionalni interes da se velika većina stanovništva vakciniše i to je to. Ostaju sada pojedinačne mere koje se mogu uvoditi. Sve u svemu, kao država možete uvoditi mere, proporcionalne i primerene demokratskom društvu, a da li smo demokratsko društvo, drugo je pitanje", navodi Antonijević.
 
On podseća i da je Ustavni sud 2017. godine izneo stav da nema prepreka za obaveznu vakcinaciju dece. Antonijević takođe podseća i na nedavno mišljenje Evropskog suda za ljudska prava, koji je istakao između ostalog da je obavezna vakcinacija "neophodna u demokratskom društvu".
 
Vladica Ilić, iz Beogradskog centra za ljudska prava, smatra da bi obavezna vakcinacija određenih grupa i uvođenje kovid propusnica bio način da se zaštite građani koji zbog osnovnih bolesti ne mogu da prime vakcinu, a istovremeno imaju veći rizik od razvoja teškog oblika kovida19.
 
"U ovakvim okolnostima država može da uvede ili obaveznu vakcinaciju za određene grupe građana, kao što su na primer zdravstveni radnici ili neke druge profesije, ili da ograniči pristup određenim mestima osobama koje nisu vakcinisane, nemaju negativan test ili nisu preležale kovid. Ili može da ne radi ništa, što je trenutno slučaj i što je najgora opcija", kaže Ilić za Danas.
 
Uvođenje kovid propusnica, smatra, zapravo bi bilo mekši pristup u odnosu na obaveznu vakcinaciju za određene grupe. Pri tome i jedno i drugo je moguće ako je ta mera srazmerna, ako je zakonski precizna i jasna.
 
Zaključuje da prava zagarantovana ustavom, kao što su sloboda kretanja i sloboda okupljanja, mogu da se ograniče zarad zaštite javnog zdravlja.
 
Opširnije na portalu Danas
  • Neo NSovac

    18.08.2021 22:46
    Obavezno a ne priznato!
    Molim neko da mi da odgovor na pitanje:
    Ako je Srbija uspela da da se ugura medju priznate države sa zelenim kovid sert. i npr. Pfiser koji se kupuje od istog proizvođača kao i Francuska, Nemačka itd. Zašto građanima nije priznat sert. u Norw i Italiji ? Ista vakcina, evropski pasoš a nije priznato samo zato što je iz Srb?
  • hahah

    18.08.2021 10:54
    Naravno da nije protivustavno ali je nepopularno, sto je gore
  • I 3. opcija

    18.08.2021 10:39
    Testiranje brzim testovima
    Mogli bismo da imamo opciju češćeg testiranja brzim testovima koji bi bili besplatni ili vrlo jeftini (u rangu cene kutije cigareta).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.