Tviter o obeležavanju medija u Srbiji: Važno da naši korisnici znaju kada vlada kontroliše medije

Kompanija Tviter saopštila je danas, nakon što je neke medije u Srbiji označila kao "medije koji sarađuju sa Vladom Srbije", da im je važno da to njihovi korisnici znaju.
 Tviter o obeležavanju medija u Srbiji: Važno da naši korisnici znaju kada vlada kontroliše medije
Foto: Pixabay
Oni su precizirali da im je važno da korisnici znaju kada vlada finansijski i uređivački kontroliše medije.
 
Ta društvena mreža pre nekoliko dana označila je na svojoj platformi Radio-televiziju Srbije (RTS), Radio-televiziju Vojvodine, Politiku, Tanjug, B92, TV Prva, TV Pink, TV Hepi, Kurir i Informer tagom: "Medij koji saradjuje sa Vladom Srbije".
 
U odgovoru za portal Istinomer, iz te kompanije kazali su da prave razliku između medija koji se finansiraju iz javnih sredstava i onih koje kontroliše država ili vlada i da je njihov "fokus na označavanju medija pod kontrolom države koji nisu oslobođeni od političkog uplitanja i pritiska vlade".
 
Dodali su da medije koji su povezani sa državom definišu kao "medije u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom".
 
"Smatramo da je važno da ljudi na Tviteru znaju kada vlada kontroliše medije finansijski i uređivački. Ova kontrola može da se vrši ili kroz autocenzuru ili kroz objavljivanje informacija po direktivi vlade. Nećemo objavljivati spisak svih naloga koji imaju oznaku da sarađuju sa državom, da države koje bi da izbegnu ovakvo označavanje ne bi izigrale sistem otvaranjem novih naloga", piše u odgovoru te kompanije.
 
Naveli su i da su konsultovali "brojne zainteresovane strane, uključujući akademike i istraživače, civilno društvo, vladu, stručne organizacije i one koji koriste njihovu uslugu" i da je, prema njihovom mišljenju, takvo označavanje naloga "efikasno jer korisnicima pruža kontekst i informacije o poreklu naloga i njegovoj potencijalnoj nameri".
  • Djuri

    21.08.2021 17:20
    Predlog
    Neka Vlada Srbije onda uslovi tviter,t.j grupu drustvenih mreza istog vlasnistva,da svaka trgovina i usluga koja se reklamira na tviteru,novac koji se uplacuje tviteru(velike kolicine novca)za usluge reklame,moraju biti registrovani biznisi,sa PIB i odobreni,da ili da budu registrovane u Srbiji,a isto tako i u svakoj zemlji na svetu i budu deo poreskog sistema u svakoj zemlji gde zaradjuju novac,to je prvi korak.Kada se prica o megabogacenju ,evo kako bi trebali to.Zaradjuje od celog sveta ,toliko su se osilili skinuli USA predsednika sa liste,,prekrsio uslove,, e pa postavite im uslove! I ceo svet,zasto to nije slucaj? U Kini i Rusiji su im postavili jedan uslov i nema tamo neki mocnici iza senke da kontrolisu sta i ko ce da pise i da isisava cist novac bez poreza.Nek udju u sve pdv sisteme svih zemalja.
  • Milana

    21.08.2021 13:17
    @gavril
    "retkim svetionicima slobode misli i govora"
    Osim ako "zadržava pravo izbora i modifikacije" slobode?
  • Milana

    21.08.2021 12:04
    Tužna "sloboda"
    "zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija