Savez 90/ Zeleni Srbije: Bor ponovo obojen crnom bojom, građani disali sa pola daha

Savez 90/ Zelenih Srbije saopštio je da je u ponedeljak, 23. avgusta, došlo do ekološkog akcidenta velikih razmera u Boru.
Kako navode, kompanija Zi Đin je posle zastoja u proizvodnji, zbog redovnog godišnjeg remonta topionice u Boru, započela ponovnu proizvodnju. Do havarijskog zagađenja je, navode, došlo odmah po puštanju u pogon remontovane topionice i fabrike sumporne kiseline.
 
"Bor je ponovo bio obojen crnom bojom na svim onlajn kartama u svetu koje mere zagađenje. Dakle, u ponedeljak su građanke i građani Bora, po ko zna koji put, disali sa pola daha i u svojim ustima i plućima osetili miris i ukus sumpora, kašljali i sklanjali se sa otvorenog prostora, razmišljajući pre svega o životima i zdravlju svoje dece. Razlog novom zagađenju leži u činjenici da su kapaciteti postrojenja za prečišćavanje emisija u vazduh sumpor-dioksida iz topionice neadekvatni za pun kapacitet prerade koncetrata rude koju kompanija Zi Đin želi da prerađuje", naglašavaju iz Gradskog odbora Saveza 90/ Zelenih Srbije iz Bora.
 
Saveza 90/ Zelenih Srbije apeluju na državu, kompaniju Zi Đin, nadležna ministarstva i gradonačelnika da omoguće poštovanje Ustava Republike Srbije i obezbede građankama i građanima Bora život u nezagađenoj životnoj sredini.
 
"Što hitnije moraju da se pronađu modaliteti rešavanja problema sa topionicom i fabrikom sumporne kiseline u skladu sa novim tehnologijama uz poštovanje BAT i BREF standarda i procedura koji su sastavni deo svih evropskih zakonodavstava", navodi se u saopštenju.
 
Savez 90/ Zelenih Srbije se pita da li kompanija Zi Đin ima ozbiljne poslovne namere da u narednih godinu dana unese i ugradi novu tehnologiju koja će emisije smanjiti na propisane i zakonom dozvoljene? 
 
"Takođe, pitamo se da li država Srbija ima ozbiljnu nameru da poštuje svoje zakone i ne dozvoli ovakvu ekološku katastrofu u Boru? Zar nisu nova topionica i fabrika sumporne kiseline pre manje od sedam godina puštene u rad? Zar nije sve to koštalo 250 miliona evra? Ko je onda kriv?  Ima li krivice u državi Srbiji koja je prodala RTB Bor nedovoljno transparentno ili u Kinezima koju su ga kupili i možda nedovoljno investirali? Možda je krivac i čuveni 'golgeter iz Bora', penzioner od 2000. koji je promenio više stranačkih dresova nego RTB Bor vlasnika u svojoj viševekovnoj istoriji? Gde je i šta radi čovek koji je Bor i okolinu zavio u crno? I ne samo figurativno u crno, nego u crni dim sumpor dioksida, arsena, kadmijuma, žive, nikla i olova", poručuju iz Saveza 90/ Zelenih Srbije.
 
Poručuju i da se kao jedino moguće rešenje u situaciji enormnog zagađenja Bora vidi u pronalaženju načina da se emisije zagađujućih materija u vazduhu drže u propisanim graničnim vrednostima emisije.
 
"Ukoliko to nije moguće postići redovnim proizvodnim procesom, zahtevamo u ime građana Srbije sa zabrinutošću za zdravlje stanovnika Bora da se od sutra smanji proizvodnja u topionici na količine koje ne ugrožavaju zdravlje i živote građana i građanki, sve do izgradnje sistema za prečišćavanje koji garantuju da neće biti zagađenja. Samo na taj način možemo i moramo izaći iz višedecenijske krize, jer u suprotnom nezadovoljstvo i briga građana za svoje zdravlje i zdravlje svoje dece lako može da se radikalizuje i prelije na ulicu. A, to onda nije način kako se rešavaju problemi", zaključuje se.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.