Vlada Srbije usvojila predlog zakona o očuvanju manastira Hilandar

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasledja manastira Hilandar.
Vlada Srbije usvojila predlog zakona o očuvanju manastira Hilandar
Foto: Pixabay
Ovim zakonom se uređuje način pružanja podrške i pomoći Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasledja tog manastira.
 
"Manastir Hilandar, koji se nalazi na listi Svetske baštine Uneska, ima neprocenjivu vrednost za srpsko istorijsko nasledje i predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije", navodi se u saopštenju Vlade.
 
Vlada je usvojila i inicijativu za izradu "BIO4 KAMPUS" u Beogradu namenjenog BIO4 startapima, razvojnim odeljenjima farmaceutskih, biomedicinskih i biotehnoloških kompanija, proizvodnim kapacitetetima i drugim sadržajima.
 
"Ambicija je da 'BIO4 КAMPUS' postane prvi ovakav kampus u širem regionu kao prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi razvoja u oblastima biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta", navedeno je u saopštenju.
 
U okviru kampusa će se nalaziti Institut Torlak i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Farmaceutski i Biološki fakultet, ekstenzija Naučno-tehnološkog parka Beograd.
 
Sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha kroz smanjenje zagadjivanja, Vlada je izmenila Uredbu o graničnim vrednostima emisija zagadjujućih materija u vazduh iz stacioniranih izvora zagadjivanja, osim postrojenja za sagorevanje.
 
Na današnjoj sednici proglašena je i zaštita Predela izuzetnih odlika "Maljen" i na taj način obezbedjeno očuvanje prirodnih šumskih ekosistema sa raznovrsnim i specifičnim sastavom flore i faune, vegetacije kamenjara, retkih i ugroženih životinjskih vrsta, kao i značajne kulturno-istorijske vrednosti.
 
Vlada Srbije usvojila je Strategiju razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, u cilju napretka "svih segmenata društva kroz digitalizaciju, podizanja nivoa znanja i stvaranja bezbednog okruženja koje podsticajno utiče na građane da prepoznaju prednosti digitalizacije".
 
Usvojen je i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma izmedju Vlade Srbije i Vlade Kipra o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa.
 
U interesu saradnje dve države, na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma izmedju Vlade Srbije i Vlade Nemačke o ratnim memorijalima.
 
  • Nemanja

    27.08.2021 16:34
    Država na samrti sređuje svoje nadgrobne spomenike.
  • Sabahudin

    27.08.2021 07:21
    Omerović
    Odoše šuške na Svetu Goru...
  • mileva

    27.08.2021 06:22
    a bog
    zasto trositi narodne pare ako bogu treba Dom sam nek ulaze dokle zaglupljivanja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.