Vukčević: Srbija može da sudi optuženima za ratne zločine iz BiH

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je nedopustivo da predsednik Aleksandar Vučić izjavljuje da ne želi da hapsi osobe koje su optužene za ratne zločine a žive u Srbiji.
Vukčević: Srbija može da sudi optuženima za ratne zločine iz BiH
Foto: Medija centar Beograd
Vukčević je izjavio da Srbija može da sudi optuženima za ratne zločine i pred domaćim sudovima, jer ima potpisan memorandum o saradnji sa Bosnom i Hercegovinom.
 
"Možemo da sudimo jer imamo memorandum o saradnji i Bosanci mogu da nam ustupe dokaze, jer imamo protokole o razmeni dokaza", rekao je Vukčević.
 
Dodao je da se upravo Srbija zalagala za takozvani princip univerzalne nadležnosti, po kojem može da sudi za ratne zločine bez obzira na čijoj su teritoriji ti zločini počinjeni.
 
On je za portal Autonomija rekao da Tužilaštvo za ratne zločine ne radi ništa i da je tužiteljka Snežana Stanojković i dovedena na njegovo mesto upravo da ne bi ništa radila.
 
"Kada sam ocenjivao moje moguće naslednike, dao sam joj jedinicu na skali od jedan do pet. Reč je o osobi koja je studirala 12 godina. Antihaški lobi ju je doveo da bi mogli da rade šta hoće", kazao je Vukčević.
 
Prema njegovim rečima, takav pristup je i doveo do toga da osuđeni ratni zločinci ponovo postaju heroji i pojavljuju se na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.
 
Dodao je da bi suština posla Tužilaštva za ratne zločine trebalo da bude suočavanje sa prošlošću i utvrđivanje individualne krivične odgovornosti pojedinaca, kako bi se skinula sramota sa leđa celog naroda.
  • Bacvanin

    29.08.2021 22:13
    @ Ma nemoj Ko je poveo rat u BiH,kad napadose srpske svatove i ubise jednog svata.Ko napade kolonu vojnika JNA u Sarajevu i Tuzli koje su se u sporazumu povlacile iz tih gradova i BiH.Postoji spisak ubijenih vojnika u Tuzli svi iz sela u Bosni.Ratovali ste sa Srbima rodjenim u BiH bili oni iz Srbije ili drugih republika.Dobrovoljno su se prikljucili borcima da brane svoje roditelje ili rodjake.
  • Borax

    29.08.2021 20:35
    Pravda sa modifikacijama
    Verovatno može da sudi, ali vladajućima to iz nekog razloga ne odgovara. Ne bi bilo prvi put.
  • milan1ns

    29.08.2021 20:24
    Gospodin
    ...ince smatra da je Haski sud pravedan i da je doprineo pomirenju medju narodima? Mora se valjda plata zaraditi...zalagala se Srbija dok je mislila da ce sud biti pravedan ali vreme je pokazalo kako stoje stvari...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija