Radna grupa završila nacrt promene Ustava, javna slušanja sledeće nedelje

U Skupštini Srbije predstavljen je predlog akta o promeni Ustava kao i predlog nacrta Ustavnog zakona.
Radna grupa završila nacrt promene Ustava, javna slušanja sledeće nedelje
Foto: 021.rs
O ovim predlozima bi narednih dana trebalo da se Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.
 
Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava, zajedno sa članovima nadležnog odbora, radila je od juna na izradi nacrta, ali će zvanični predlog amandmana za izmenu Ustava u delu o pravosudju izraditi Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.
 
Kako je na sednici rekao član radne grupe i sudija Ustavnog Suda Vladan Petrov, predlog radne grupe ne obavezuje poslanike, već se naredne nedelje očekuju javna slušanja, razmatranja, pa tek pravi tekst izmena.
 
"Ovaj tekst posle javih slušanja i vašeg rada na njemu ide na evaluaciju Venecijanskoj komisiji i to je značajno i zahtevno iz dva razloga. Prvo, neće mišljenje Venecijanske komisije da bude skroz pozitivno ili skroz negativno, i drugo, specifično, neće biti samo mišljenje u vezi sa ustavnim amandmanima već i mišljenje o političkoj situacji u Srbiji, što je pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope početkom ove godine", rekao je Petrov.
 
On je izrazio lično nezadovoljstvo "što smo dozvolili" da to bude inicirano u Parlamentarnoj skupštini.
 
Inače, nadzorni odbor Prlamentarne skupštine Saveta Evrope 3. februara ove godine doneo je odluku da se od Venecijanske komisije zatraži sveobuhvatno mišljenje o ustavnom i zakonodavnom okviru za funkcionisanje demokratskih institucja u Srbiji.
 
Poslanici Srpske napredne stranke na sednici su ponavljali da je ugrožena ravnoteža tri grane vlasti, da je pravosudje danas u boljem stanju nego pre 2012. godine, ali da će sada biti još nezavisnije.
 
Poslanici vladajuće stranke izrazili su bojazan da se smanjuje značaj Skupštine Srbije, te da se "pojedine sudije stalno izjašnjavaju o radu poslanika", a da se kritika rada sudija smatra pritiskom.
 
Poslanici su govorili o pojedinačnim rešenjima, ali novinarima nije bio dostupan predlog nacrta, tako da se nije moglo pratiti o čemu zapravo poslanici i članovi radne grupe govore.
 
Na sednici je rečeno da su i poslanici svoje primerke predloga dobili neposredno pred početak sednice jer se na nacrtu radilo do sinoć, da će sledeće nedelje biti organizovana javna slušanja, a dolazak Venecijanske komisije najavljen je za 28. i 29. septembar.
  • @/***/

    03.09.2021 20:01
    Ustav treba da prepozna naciju koja ne postoji? Da li ste vi ludi?
  • /***/

    03.09.2021 19:00
    Ako se Ustav ne promeni tako da se priznaju Vojvođani kao nacija, Vojvodini vrati puna autonomija, izvorni prihodi, zakonodavna i izvršna vlast, Srbija ne definiše kao zemlja isključivo Svih svojih građana i srpska latinica ne izjednači sa ćirilicom... uopšte nas ne zanima!

    U Vojvodini ni sam Ustav nije prošao, upravo zbog nedostatka gore pomenutog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.