Nedimović: Svako sa bar tri krave ispuniće uslove za nove premije

Vlada Srbije donela je odluku o povećanju premije sa sedam na deset dinara za svaki litar mleka, što je povećanje od 40 odsto, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Nedimović: Svako sa bar tri krave ispuniće uslove za nove premije
Foto: Pixabay
Tvrdi da uvoza mesa mesecima uopšte nema.
 
Ističe da svako ko ima bar tri krave može da ispuni uslove za nove premije bez ikakvih problema, samo je potrebno da predaje mleko mlekarima da bi mogao da dobije premiju.
 
"Uopšte nema uvoza svinjskog mesa zadnjih nekoliko meseci, uopšte. Šta vi mislite da bi cena mesa otišla sa 140 na 180, 190 dinara. U Karađorđevu je, pored Bačke Topole, cena 205 dinara", rekao je Nedimović i naveo da je cena svinjskog mesa u EU, 140, 150 dinara.
 
Dodaje da berba kukuruza još uvek nije gotova, da ćemo u odnosu na prethodnu godinu imati manje za 20 do 23 odsto kukuruza, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i preko toga.
 
"Suncokret je još bolje rodio nego prošle godine sa cenama koje su na istorijskom maksimumu, kao i kod kukuruza. Ljudi su izuzetno zadovoljni i mnogo će zaraditi novca ove godine. Da je bio veći prinos kukuruza, zamislite koliko bi tek onda bilo novca", ističe Nedimović.
 
Dodaje i da je viša cene pšenice za 50, 60 odsto; da je kukuruz prošle godine bio 14, 15 dinara u berbi a sada je 25, 26, suncokret 35 dinara, a da se sada prodaje između 53 i 57 dinara.
 
"Jesu cene hrane, prema izveštaju Svetske organizaju za hranu, skočile u čitavom svetu, kao posledica kovida, za 14 odsto. Srbija je agrarna zemlja, koja proizvodi hranu, nama skače izvoz, svi bilansi vezani za proljoprivredu u pogledu izvoza", objašnjava ministar poljoprivrede.
 
Na pitanje o perspektivi cene mesa, Nedimović navodi primer cene bikova, koje su bile u krizi u kovidu, te da je država intervenisala da se spasi ceo sektor tovnog govedarstva.
 
"Danas imate cene bikova 2,3 evra, sa trendom rasta. Kod svinja cena je skočila sa 140 na 160 dinara u roku od nekoliko nedelja. Danas imate 180, 190, pa čak i 205 dinara za tovljenike", ističe Nedimović.
 
Dodaje da su usvojene još neke mere koje će se ticati smanjenja troškova za proizvođače mleka.
  • V

    19.09.2021 15:48
    Nema spasa.
    U Americi su propali svi farmeri koji imaju ispod 300, 400 krava.
    Mleko je biznis velikih brojeva i mali seljaci nemaju sanse.
    U ovakvom kapitalistickom sistemu krupnog kapitala samo veliki i bogati opstaju.
    Ostali idu na socijalu.
  • A

    19.09.2021 14:04
    A
    Sta ovaj lupeta ni sam nije svestan! Kg,junetine 900 din. Sve poskupelo bukvalno! Dabi pristojno ziveo ispod 1200 eu nemoze sve ostalo je siromastvo! Ali...i vama je kraj blizu,izdrzacemo jos malo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.