FOTO, VIDEO: Advokati protestovali u Novom Sadu i Beogradu, došlo i do koškanja sa policijom

Protesti advokata, nezadovoljnih stavom Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita u sporovima između građana i banaka, ispred pomenutog suda, ali i u Novom Sadu, završeni su.
U Beogradu se okupilo oko 200 nezadovoljnih pravnika.
 
Jedan od okupljenih, Miroslav Živković, pozvao je advokate da uđu u Vrhovni kasacioni sud da predaju svoje zahteve, nakon čega se stvorila gužva na stepenicama i došlo je do koškanja sa policijom i obezbeđenjem.
 
Nakon pet minuta je dozvoljeno manjoj grupi advokata da uđu i predaju zahteve. 
 
Živković je prethodno rekao da je doluka VKS krivični akt, kojim se samo unosi haos u već haotično stanje u pravosuđu. 
 
"Ovo nije stav, ovo je krivično delo kojim je posle 20 godina ukinuta odluka suda da banke ne mogu da naplaćuju kamate na troškove kredite. Za nas 11.000 advokata misle da smo stoka, koja samo gleda da strpa pare u svoje džepove. Mi ćemo pozvati svoje stranke da dođemo svi ispred ovog zdanja i ako treba da ga srušimo, da cigla na cigli ne ostane", rekao je Živković.
 
On je zatražio od Advokatske komore da naloži obustavu po predmetima zahvaćenih promenog stava VKS.
 
Advokat Branislav Tapušković prethodno je izjavio da je strašno što advokati moraju pravdu da traže na ulicama.
 
ao mi je što se okupljamo ovako, kao neki uličari i blokiramo saobraćaj, umesto da naši predstavnici u komorama istog dana kada je doneta ova odluka održe sednicu. Ustavni sud je najslabija institucija u pravnom sistemu Srbije i ja za svojih 55 godina rada nisam čuo nijednu njihovu odluku. Gde su naši čelnici iz Advokatskih komora Beograda i Srbije, što nisu sa nama? Oni će večeras održati neku sednicu iza zatvorenih vrata, a dosta je više donošenja odluka u zatvorenim krugovima", rekao je Tapušković.
 
Advokat Emilija Petrović izjavila je da će advokati "potpuno obustaviti rad", dok se ne povuče dopuna pravnog stava iz 2018. godine.
 
"Po kojoj proceduri je donesen taj pravni stav? Od VKS smo zatražili da nam dostavi podatke ko je bio predlagač tog pravnog stava i ko je glasao za njega", rekla je Petrović na protestu advokata ispred VKS.
 
Ona je naglasila i da advokati "ne smeju da dopuste da VKS utiče na njihov posao".
 
Kada je pomenuto ime Dragiše Slijepčevića, sudije Vrhovnog kasacionog suda, okupljeni su zviždali, navodi Nova.rs.
 
Protest i u Novom Sadu
 
Više desetina advokata okupilo se danas ispred zgrade Novosadskog suda nezadovoljna promenom stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita u sporovima između građana i banaka. 
 
Ovo je bio spontani skup i iza njega nije stajala Advokatska komora Vojvodine ili drugo udruženje, a na skupu je rečeno da je u pitanju "obeležavanje četvrtog dana od kako je pravna država umrla i da su tu da odbrane prava građana koja su ustanovljena Ustavom". 
 
 
Advokat Dragan Petrić je, kao jedan od prisutnih pravnika, rekao da je Vrhovni kasacioni sud doneo odluku za koju ne postoje ni zakonski ni moralni uslovi i da će se to preliti na sve pore društva. 
 
 
Predsednik Advokatske komore Vojvodine (AKV), Vladimir Beljanski, za 021.rs navodi da je čuo da su se kolege samoinicijativno okupile ispred suda u Novom Sadu i Beogradu, a da će stav Advokatske komore Srbije o poslednjim odlukama VKS tek biti donet jer je zatraženo zvanično obrazloženje i sastanak. 
 
Beljanski dodaje i da misli da su protesti opravdani jer se radi o ukazivanju na nedopustivu praksu VKS kojim se namenski i u određenom smeru odlučuje u predmetima koji su aktuelni. 
 
"Na taj način se menja prethodno shvatanje VKS i ovaj put na štetu građana i u korist banaka, odnosno krupnog kapitala. Ovo je štetna pojava u pravosuđu i mislim da tako nešto ne bi trebalo da se događa. Izmene shvatanja i pravnih stavova su dozvoljene, ali samo ako su usmerene na povećanje vladavine prava, odnosno unapređenje pravnih stavova i shvatanja. U ovom slučaju ne vidim da je to tako", kaže Belajnski za 021.rs.
 
On je najavio i da će AKV u utorak imati vanrednu sednicu Upravnog odbora na kojoj će zauzeti stavove i zaključke šta treba preduzeti.
 
Protestovali i advokati u Nišu
 
Advokati iz Niša protestovali su ispred zgrade Osnovnog i Višeg suda u tom gradu zbog promene stava Vrhovnog kasacionog suda  o troškovima obrade kredita u sporovima između građana i banaka.
 
Advokati su kazali da su se spontano okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, kako su kazali, "katastrofalne odluke" Vrhovnog kasacionog suda da banke mogu da nastave da naplaćuju troškove obrade kredita, bez obaveze obrazlaganja tih troškova.
 
Jedan od okupljenih advokata Andrija Krasić je izjavio da je pomenuta odluka Vrhovnog kasacionog suda u potpunosti suprotna načelima savesnosti i načelima jednakosti ugovornih strana.
 
"Ovim putem Vrhovni kasacioni sud je zabio nož u leđa kako svim građanima tako i sudijama, koji su svih ovih godina donosili odluke vodeći se njihovim stavom, koji je sada u potpunosti promenjen", istakao je Krasić.
 
On je kazao da je na taj način, neko ko treba da štiti pravnu sigurnost, tu sigurnost potpuno ugrozio.
 
"Takva promena stava može dovesti do toga da banke sada iskoriste neke vanredne pravne lekove na osnovu kojih će građani morati da plaćaju i svoje advokate i advokate banaka i sudske troškove", izjavio je Krasić.
 
Prema njegovim rečima, mnoge presude koje su sada nepravosnažne mogu biti preinačene od strane viših sudova, što će takođe dovesti do toga da građani snose troškove celog postupka.
 
Po završetku protesta advokati su se mirno razišli, ne isključujući mogućnost da se uskoro ponovo okupe kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.
 
Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud je na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.
 
Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana.
 
  • adv Dragan Petrić

    20.09.2021 21:21
    Govornik - prethodno autor
    Ljudi, ljudi, ljudi...
    Nas, advokate (barem one koji smo pošteno radili) ovaj stav ne dotiče - JA neću izgubiti ni dinar. Ali, čekajte - sporovi protiv banaka su pokrenuti da biste VI (kojima su banke uzimale šta hoće i koliko hoće) VRATILI svoje novce, ne da biste vi od banke OTELI nešto što vam ne pripada. Sada se to menja - i vi koji ste to tražili (a još niste dobili, pošto nema presude), a i vi koji ste to dobili (i naplatili) - možete da kunete sudbinu kletu, pošto ćete izgubiti sporove, pa ćete plaćati BANKAMA - sve troškove koji postoje i ne postoje (a dosude se). Realno - za 3.000 din - prvo, vratićete tih 3.000, pa ćete (sa sudskim taksama) platiti i još 30-50.000 din. Kakve su to priče - ''ADVOKATI SU RADILI NA PROCENAT''..na koji procenat? 10-20-50%? Ha ha ha..dakle, advokat radi za 10% (300 dinara od 3.000), 20% (600 din) ili nedozvoljenih 50% (1.500 din). Ne budite smešni.
    @ za onog stručnjaka koji traži fiskalizaciju: SREĆNO! Zašto? Istog sekunda kada uđeš u bilo koju advokatsku kancelariju - kreće da ti teče tajmer za obračun tog fiskalnog računa. Dakle - ti dođeš kod advokata, hoćeš da pišeš tužbu? Nema NIKAKVIH problema...tužba po tarifi košta toliko-i-toliko + moj sat košta toliko (a za tužbu treba par sati). Prvo se otkuca račun (obračuna se i PDV), TI platiš...e, kada platiš - ja napravim tužbu. Fiskalizacija? Može! Odmah sutra! A da li bi ti, stručnjače, to platio? Nešto sumnjam..Tada NEMA - ''ah, da sačekamo kraj spora'' i sl. Ja uradio - a ti - plati!
  • Da se smirite

    20.09.2021 19:48
    Ajd’ vama lepo da se uvedu fiskalne kase!
  • xqt

    20.09.2021 19:45
    Promene moraju doći
    Nemam visoko mišljenje ni o advokatima ni o VKS. Svi oni rade za ličnu korist i deo su tragikomedije koju neki zovu vlast. Samo neka se sukobljavaju, što više to bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.