Vučić odbio predlog Kvinte: "Tražimo povlačenje svih trupa sa severa KiM"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova i Metohije, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu.
On je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, rekao da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
 
Vučić je rekao da je doneto više odluka, zaključaka, predloga i preporuka.
 
"Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira, sigurnosti i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo. Smatramo neprimerene izjave da su krive obe strane. Srbija je spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali neće da pristane na rešenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama", rekao je Vučić.
 
Dodao je da je jutros razgovarao sa ambasadorima Kvinte o tome kako bi trebalo da izgleda "tobožnje kompromisno rešenje".
 
"Odbio sam to rešenje jer to nije kompromisno već je rešenje koje bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji oni bi zaboravili na to ali bi uveli 20/30 odsto mera. Dobio sam za odbijanje saglasnost Saveta. Odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina i ne možete da razgovarate tako sa Srbijom", rekao je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, jedino rešenje za ovu situaciju je povlačenje svih trupa sa severa KiM.
 
"Povratak na pređašnje stanje i onda da idemo u Brisel i razgovaramo o svemu", naveo je Vučić dodajući da je Srbija uvek spremna za razgovor.
 
Takođe, kaže da Savet za nacionalnu bezbednost traži hitan odgovor EU postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne, kada će biti formirana ZSO.
 
"Tražićemo odgovor. Ćutanje će biti jasan znak da sporazum ne postoji i da ne žele formiranje ZSO i onda svi znamo da ne postoji. Srž sporazuma je ZSO", ističe Vučić.
 
Sednica je održana zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji, nakon poslednjih poteza Prištine da rasporedi specijalne jedinice Rosu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.
 
Sednica je počela oko 10 sati u Palati "Srbija", a prisustvovali su joj i ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić. 
 
  • Drogan

    21.09.2021 23:02
    Otiče Ameri
    Ostavili su Avganistancima toliko oružje i talibani ih pregazili za par dana,sledeće je Kosovo...polako idu dani a i Ameri,pa,pa!!!
  • Nemanja

    21.09.2021 19:45
    Ne samo da nas Kosovo ne zanima već i otvoreno navijam za njih a protiv ovih gadova.
  • L

    21.09.2021 18:45
    L
    Koga vise interesuje,Kosovo? 99 je izgubljeno,ratom i tu je kraj! Sve ostalo je zamajavanje,jednog dela glupog,naroda! Okrenimo se realnom zivotu i kako se i od cega,zivi! Inflacija nam skace na nedj om nivou,AV nas je zaduzio vise nego,Broz i Milosevic zajedno! Postali smo naj,jeftinija radna snaga i belo roblje,koje je ucenjeno raznim kreditima i nerealnim,nametima i kamatama!!! Ovako vise nemoze,Braco i Sestre!!! Ili mi kao,gradjani ili cemo nestati od ove napredne bagre sa AV na celu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija