Centar: Kubanci i drugi državljani zadržani na aerodromu, zabranjen im ulazak u Srbiju

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je da je dobio povećan broj poziva, državljana Kube i drugih država, koji su zadržani na beogradskom aerodromu, pošto im nije dozvoljen ulazak u Srbiju.
Centar: Kubanci i drugi državljani zadržani na aerodromu, zabranjen im ulazak u Srbiju
Foto: Pixabay
U saopštenju je navedeno da je među tim osobama bilo i više desetina onih koji su hteli da podnesu zahtev za azil u Srbiji.
 
"Prema navodima većine, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova na aerodromu nisu reagovali na njihove usmene i pisane molbe da žele da traže azil u Srbiji, a pojedinima su oduzimani mobilni telefoni čime su bili sprečeni da zatraže pravnu pomoć", naveo je taj centar.
 
U saopštenju se napominje da je policija u obavezi da poštuje i primenjuje Zakon o azilu i privremenoj zaštiti u odnosu na sve strance koji se obrate policijskim službenicima sa namerom da traže azil u Srbiji.
 
Dodaje se da su nadležne insitucije dužne da ispitaju postojanje opasnosti od progona, mučenja, nečovečnog, ili ponižavajućeg postupanja u pogledu svakog tražioca azila.
 
"Naročito treba imati u vidu da među tražiocima azila, koji su u neadekvatnim uslovima zadržani na Aerodromu Nikola Tesla, ima i žena i dece", dodaje se u saopštenju centra.
 
Navodi se da jedno od osnovnih prava koje predviđa Konvencija UN-a o statusu izbeglica iz 1951. koju je Srbija ratifikovala, jeste da svi koji beže od rata, ili strahuju od progona u svojoj državi, treba da imaju pristup državi od koje traže međunarodnu zaštitu.
 
Ukazuje se da Srbiju obavezuje i Konvencija UN-a protiv torture, koja sadrži odredbu o zabrani proterivanja i vraćanja lica na teritoriju gde im preti opasnost da budu podvrgnuta torturi.
 
Navedeno je da Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, čije se odredbe tumače u skladu sa Konvencijom o statusu izbeglica, propisuje da svaki stranac prilikom granične kontrole može pred policijskim službenikom da izrazi nameru da podnese zahtev za azil.
 
Objašnjava se da se stranac, nakon što je izrazio tu nameru, registruje i upućuje u centar za azil, ili u drugi objekat koji je određen za smeštaj tražilaca azila.
 
Zadržani stranci uglavnom borave po više dana u tranzitnom prostoru, navodi se u saopštenju.
 
Beogradski centar za ljudska prava je naveo da se na zahtev stranaca, koji zatraže azil na aerodromu, pristupa postupku tek nakon intervencije pravnika i insistiranja da Uprava granične policije postupi u skladu sa nacionalnim i međunarodnim propisima.
  • V

    12.10.2021 15:00
    Smrdija
    Ne verujem da će iko normalan ovde da traži azil.
  • Uroš

    12.10.2021 14:01
    Da se ne lažemo
    Svima je jasno da niko ne želi ovde da ostane. Desetine hiljada migranata je protutnjalo Srbijom, a samo njih par ostalo ovde.
  • T

    12.10.2021 13:23
    Nemamo dovoljno nase bede samo nam fali i belosvetska…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.