Porast cena u Srbiji: Za 2.000 dinara može se "pokriti" doručak i ručak, ne i ostale dnevne potrebe

Zvanična statistika pokazuje da se građani u Srbiji svakodnevno suočavaju sa poskupljenjima različitih proizvoda od kojih je najviše poskupela hrana.
Porast cena u Srbiji: Za 2.000 dinara može se "pokriti" doručak i ručak, ne i ostale dnevne potrebe
Foto: 021.rs
Porast cena u Srbiji primetan je gotovo svakog dana, a zvanična statistika govori da je međugodišnja inflacija dostigla 5,7 odsto, piše Blic.
 
Kada je reč o hrani koja je najviše poskupela, ističe se poskupljenje povrća koje iznosi 36 odsto, ali i mesa čija je cena porasla za 15 odsto.
 
Imajući u vidu cene, posebno hrane, lako se da zaključiti da danas u prodavnicu ne treba ići bez 2.000 dinara u džepu. Inflacija znači veće cene, a veće cene znače da za isti novac možemo kupiti manje. 
 
Za dve hiljade dinara danas možemo da kupimo kilogram mesa, hleb, jogurt, jaja, ulje, što otprilike predstavlja doručak i ručak za porodicu za jedan dan. 
 
Ako još kupimo cigarete, a planiramo da potrošimo i gorivo, te da kupimo kafu, treba nam još "hiljadarka". Mnogi bi rekli da su do skora dan "krpili" i sa hiljadu, a danas teško i sa dve.
 
"Skuplji je delikates, toalet papir, brašno, a gledamo i veće cene šećera i sokova. Čokolade od 100 grama koje su do skora bile 120, sad su 148 dinara, skuplji su i higijenski proizvodi. Kilogram buta junetine sada je 1.050 dinara, pa ako hoćeš da napraviš šnicle i ručak za porodicu sa manje od dve hiljade dinara ne treba ulaziti u prodavnicu", kaže za Blic trgovac koja godinama radi u jednom velikom prodajnom lancu.
 
Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da u prodavnicu ne ide, ali da mu zvanična statistika i podaci o inflaciji govore da cene rastu i da se danas za isti novac može mnogo manje kupiti nego pre godinu ili dve dana.
 
"Danas nam je međugodišnja inflacija na pragu od 6 odsto i to je priznaćete mnogo više nego dva procenta na koja smo navikli tokom prethodnih godina. U životu je mnogo gore nego što to statistika govori. Hoću da kažem da je postalo očigledno da narod masovno ima utisak da sve poskupljuje i da mu novac sa kojim raspolaže manje vredi", ocenio je Madžar.
 
On dodaje i da sve što gledamo nije zanemarivo jer inflacija nije nešto što se zaustavlja lako i bez posledica.
 
"Nema besplatnog vraćanja na ranije dobre nivoe. To može, ali uz energične mere koje koštaju i koje se lome preko smanjenja proizvodnje, radnih mesta, poremećaja u trgovini", upozorio je Madžar.
 
Cene hrane rastu globalno. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu saopštila je da je hrana za godinu dana poskupela oko 32 odsto, a globalan problem je i naš problem.
 
"Gotovo 60 odsto međugodišnje inflacije u Srbiji bilo je opredeljeno faktorima na koje monetarna politika ne može da utiče, cenama neprerađene hrane i energenata, koji čine jednu četvrtinu potrošačke korpe", navode iz NBS.
 
Ističu da su te dve grupe proizvoda, zajedno posmatrano, dale doprinos međugodišnjoj inflaciji od 3,3 procenta.
 
S druge strane, navode iz NBS, dugogodišnja relativna stabilnost deviznog kursa, koja će biti očuvana i u narednom periodu, predstavlja "snažno sidro cenovne stabilnosti".
  • Pera

    25.10.2022 22:11
    Treba bojkotovati markete na mesec, dva, da im propadne sva kvarljiva roba kojoj su cene podigli u nebesa. Samo tako bi se opametili i vratili cene na normalu
  • Ivan

    15.10.2021 10:54
    "Ako nemaju hleba, neka jedu kolače" - Marija Antoaneta
  • O

    15.10.2021 07:54
    O
    Sami ste glasali za ovo ponizavanje! Uskoro i te dve crvene cevam biti nedostupno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.