Zakon o socijalnim preduzećima priprema se već 10 godina

Posle decenijskog rada na Nacrtu zakona o solidarnom preduzetništvu, Srbija je na putu da konačno postavi pravni okvir u toj oblasti u kojoj posluje skoro 1.200 preduzeća.
Zakon o socijalnim preduzećima priprema se već 10 godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je objavljeno danas u novom Biltenu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). 
 
Zakon će pomoći dugoročno nezaposlenim, žrtvama nasilja, osobama s invaliditetom, beskućnicima, povratnicima sa odsluženja kazni i drugim osetljivim grupama građana da lakše dođu do posla, kao i da se postavi osnov za dalji razvoj solidarne ekonomije u zemlji.
 
Prema statistici, na evropskom tržištu prisutno je dva miliona solidarnih preduzeća, poznatih i kao socijalna, koja upošljavaju oko 11 miliona radnika, odnosno šest odsto ukupnog broja zaposlenih u EU.
 
Izvršni direktor Smart kolektiva, člana NALED-a, Neven Marinović kaže da je u Srbiji na taj način do radnog mesta došlo tek 10.000 osoba ili manje od 0,4 odsto ukupno zaposlenih.
 
Ističe da se ključne prepreke nalaze u nedostatku regulative i podsticaja, koji bi stimulisali i olakšali ulaganja u ovakva preduzeća, kao i svesti o tome koje sve probleme društva i pojedinaca solidarna preduzeća mogu da rešavaju.
 
"Cilj ovog zakona je da definiše termin solidarne ekonomije i uslove za sticanje statusa solidarnog preduzeća, kako bi svi subjekti koji deluju u ovoj oblasti mogli da steknu taj status, kao preduslov da od države, opština i drugih potencijalnih finansijera dobiju finansijsku podršku u svom poslovanju, kao i da ostvare poreske olakšice i vrednovanje u javnim nabavkama", kaže Marinović.
 
Prema njegovim rečima, zakon će imati pozitivan uticaj i na uključivanje drugih ključnih aktera koji su neophodni za razvoj solidarnog preduzetništva, kao što su finansijske institucije, međunarodne organizacije i donatori, koji će moći lakše da kreiraju posebne instrumente i programe za te kategorije.
 
Takođe, u sistem podrške moći će da se uključi i privatni sektor, koji će ova lica moći da prepozna i uključi u svoje lance nabavke.
 
U NALED-ovom Biltenu navodi se da Nacrt novog zakona propisuje da subjekt solidarnog preduzetništva, ukoliko ostvari dobit, 50 odsto te dobiti mora da uloži nazad u preduzeće, bilo kroz zapošljavanje dodatnih korisnika iz osetljivih kategorija bilo kroz razvoj novih proizvoda i usluga, dok se upravljanje zasniva na demokratskim principima i daje pravo glasa korisnicima.
 
U slučaju gašenja solidarnog preduzeća, njegova imovina prelazi u ruke drugog subjekta s tim statusom.
 
Marinović dodaje i da je važna novina to što će status solidarnog preduzeća, osim preduzetnika i privrednih društava, moći da steknu i udruženja građana, fondacije i zadruge, čije je poslovanje i društvena misija u skladu s pravilima propisanim zakonom.
 
Svi podaci o statusu preduzeća, trošenju i dobijanju sredstava od vlasti i donatora biće javno dostupni preko portala Agencije za privredne registre, uvidom u elektronske izveštaje o poslovanju koji će se evidentirati u registrima koje vodi ta agencija.
 
Resorno ministarstvo će voditi listu solidarnih preduzeća koja budu zloupotrebila svoj status. Odluku o stavljanju na tu listu i skidanju sa te liste donosiće telo Vlade u koje će ravnomerno biti uključeni predstavnici institucija i nevladinog sektora.
 
Nacrt zakona je finalizovan i očekuje se zakazivanje javne rasprave.
  • Sojer

    31.10.2021 14:36
    Blago nama
    Kad NALED predlaže zakonska rešenja, to će sigurno biti još jedna u nizu usrećiteljska priča za građane Srbije.
  • /

    31.10.2021 11:41
    /
    pa zar nisu zuti uveli nesto a snsovci obesmislili.

    pa im se cak i dodikovci sprdaju ovim urbicitarnim visokim rampama u novogradnji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija