Čanak: SPC da plaća porez, a ne da ruši obrazovni sistem

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da Srpska pravoslavna crkva treba da plaća porez državi, a ne da ruši obrazovni sistem.
Čanak: SPC da plaća porez, a ne da ruši obrazovni sistem
Foto: 021.rs
Prema njegovim rečima, "predlog patrijarha Porfirija da veronauka treba da postane redovan školski predmet, a ne nastavni program, kao i da veroučitelji dobiju status nastavnika sa stalnim zaposlenjem je opasan iz više razloga i u direktnoj je suprotnosti sa evropskom praksom i sekularnim vrednostima društva, a time i sa Ustavom Srbije".
 
"Ako bi se usvojio predlog patrijarha bili bi ugroženi temelji, cilj i smisao obrazovnog sistema, a to je razvoj samostalnog mišljenja i kritičkog promišljanja stvarnosti – što je osnov naučnog pogleda na svet. Nasuprot tome, religijski pogled je dogmatičan, aprioristički i u najvećoj meri suprostavljen naučnom pristupu koji mora biti temelj modernog školskog sistema", naveo je Čanak.
 
On je pozvao patrijarha Porfirija da se "u ime društvene brige i solidarnosti založi da sve verske organizacije počnu da plaćaju porez".
 
Takođe je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ostane dosledan svojim rečima kada je u pitanju plaćanje poreza.
 
On je podsetio da je Vučić nedavno izjavio da je "obaveza i najveći patriotizam platiti porez", kao i da ne vidi razloga zašto se te predsednikove reči ne bi odnosile i na SPC.
  • Ana

    05.11.2021 19:47
    Tarifa
    Pre neki dan smo sahranili svekrvu,tj. suprugovu majku.Popa je kao iz topa rekao da to kosta 6000 din,ako cemo pojca jos 2000 I parohijao jos 3-4000.Stomak mi se okrenuo.Sahrana inace Kosta 1000 e,I to smo pozajmili.Ja ne znam kako se ljudi sahrane,ako nemaju novca.A hi priznanicu nismo dobili.
  • Banderaš

    05.11.2021 09:40
    Ološ
    SPC se odvojila od Hricanskog ucenja,Boga i to je jedna prevarantsko-klero-fasisticko-dilerska organizacija koja nema veze sa Isusovim ucenjem i predstavlja sramotu svega vezano za Hriscanstvo.Trenutno se zida (SPC)oko700 crkvenih objekata u srbiji,vecina objekata bez gradjevinskih dozvola,kompletne dokumentacije i jasnog finansijkog izvora,fiskalnih racuna.Ulazna vrata za HramSPC na Vracaru su kostala 12 miliona Evra i placena su u gotovini(!!!)torba puna para je odnesena u Nemacku i vrata su isplacena proizvodjacu i time napravljeno 6-7 krivicnih dela (pranje para,sverc,falsifikat,utaja poreza...)
    Isusovo ucenje nam govori da smo mi crkva,a ne zidine i beton,mi nosimo Boga u sebi i mislim da ga ima vise u nasim ljudima nego u tim crkvenim zidinama,popovima te ga tamo ne treba ni traziti.
  • pape

    05.11.2021 09:07
    Apsolutno!
    Jedino što se sa njim slažem! Porez da se plaća, bradata bračo! A moje dete i dalje neće ići na veronauku, bude li se uvela kao obavezna. Bolje da uvedu obavezan predmet kulturno ponašanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija