Ambasada SAD: Srbija nije pozvana na Samit za demokratiju jer nije mogao da uključi sve partnere

U inicijativu Samit za demokratiju američkog predsednika Džozefa Bajdena nisu mogli da budu uključeni svi partneri Vašingtona, kažu u Ambasadi SAD u Beogradu.
Ambasada SAD: Srbija nije pozvana na Samit za demokratiju jer nije mogao da uključi sve partnere
Foto: Pixabay

Na pitanje da li su istiniti navodi da Srbija neće biti pozvana na Samit i koji su razlozi takve odluke, portparol Ambasade SAD u Beogradu naveo je da je "cilj bio da se okupe kako zemlje sa već snažno razvijenim demokratijama tako i demokratije u nastajanju, različite po broju stanovnika, etničkom sastavu i geografskom položaju".

"Predsednikov Samit za demokratiju jedna je od mnogih inicijativa SAD usmerenih na unapredjenje demokratije, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom sveta. SAD ostaju posvećene radu sa Srbijom na unapređenju i jačanju demokratije kroz druge forume, kao i na sprečavanju nazadovanja demokratije, promovisanju poštovanja ljudskih prava i suzbijanju korupcije kako bismo zajedno dokazali da demokratske zemlje ispunjavaju potrebe svojih naroda", naveo je portparol Ambasade.
Samit za demokratiju koji organizuje Bajden biće održan 9. i 10. decembra i okupiće više od 100 zemalja, sa ciljem zaustavljanja demokratskog nazadovanja i erozije ljudskih prava i sloboda širom sveta.
 
Među 100 pozvanih zemalja i pravnih instanci, prema navodima portala Politiko, ne nalaze se Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina, dok na listi jesu ostale ekonomije Zapadnog Balkana - Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija.
 
Na listi koju je objavio Politiko nalaze se i razvijene demokratije poput Francuske i Švedske.
 
Na listi su i zemlje poput Poljske i Filipina, u kojima aktivisti ukazuju na ugroženost demokratije.

Teme

SAD
  • RVosha

    10.11.2021 09:32
    Smrdija
    Kakva demokratija takva i drzava.
  • Majstor

    09.11.2021 22:25
    Ziva
    Majstori smo da se zavadimo sa naj jacima i da izgubimo svaku podrsku jakih. Tako nam je od kako je Tito umro...
  • TRT

    09.11.2021 20:19
    Mi smo demokratija u nestajanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.