Biber: Srbija sa Vučićem nikad neće ući u EU

Srbija ima ozbiljne probleme s korupcijom, slobodom medija i nedostatkom demokratije i zato ovakva nikad neće moći da postane deo EU.
Tako je ocenio profesor Centra za jugoistočne studije Univerziteta u Gracu Florijan Biber, navodeći da to Aleksandar Vučić "vrlo dobro zna i da je svestan da način na koji vlada nije u skladu sa evropskim principima".
 
Biber je U intervjuu za Novu S istakao kako Vučiću presotaje "da bira da li će umanjiti sopstveni uticaj i odustati od toga da bude 'svemoćan' ili će nastaviti da vlada na isti način". 
 
On je rekao kako ima više razloga zbog kojih zapad predsedniku Vučiću toleriše nedostatak demokratije, gušenje medija i porobljavanje institucija.
 
"Veoma je teško javno kritikovati jednu vladu, ukoliko postoji objektivni strah da se ta vlada udalji od Zapada. To je poruka koju Vučić veoma pametno šalje, govoreći da će, u slučaju da izostane podrška, još više prići Kini i Rusiji. Drugo, Zapad je dugo verovao da će vlast u Srbiji napraviti određene kompromise po pitanju Kosova i zato su bili spremni da pružaju podršku", naveo je Biber.
 
On smatra da Vučić "veoma vešto igra tu igru" sa Zapadom.
 
"Diplomate s kojima sam imao priliku da pričam o tome govorili su da je on veoma šarmantan i da veoma dobro prenosi svoj stav u direktnoj komunikaciji. Zbog toga su imali utisak da je on stvarno na njihovoj strani, a ne da sve radi zato što nema druge mogućnosti. On veoma dobro njima 'prodaje' svoju priču i to je trajalo dugo - sve do trenutka dok nisu shvatili do koje mere je igra i to neozbiljno", naveo je Biber.
 
Kada je shvaćeno da Vučić ipak nije spreman da pravi kompromise i da to nije njegov interes, a to sagledavanje se "sporo odvija", došlo je do promene, ukazao je Biber navodeći kako je siguran "da su poruke koje Vučić dobija iza zatvorenih vrata daleko oštrije", a da građani "vide tu javnu poruku, koja nije kritična".
 
"Nema šanse da Srbija, sa ovakvim stanjem demokratije, uđe u Evropsku uniju. Siguran sam da će se mnogo zemalja članica protiviti članstvu Srbije u EU. To kad govorim ne mislim o problemu sa Kosovom, već o vladavini prava. Ako bi Srbija rešila odnose sa Kosovom, otvorena pitanja sa Hrvatskom, ponovo ne bi mogla da bude članica EU", izričit je Biber.
 
"Razlog je jednostavan - vladavina prava je nedovoljno razvijena, stanje demokratije je loše, ne postoji sloboda medija. Vučić to vrlo dobro zna i svestan je da način njegove vladavine nije u skladu sa evropskim principima. Na njemu je da bira da li će umanjiti sopstveni uticaj i odustati od toga da bude 'svemoćan' kako bi uveo zemlju u EU ili da nastavi da vlada na isti način. Istina da u toj zajednici postoje oni koji ga otvoreno podržavaju, poput Viktora Orbana i Janeza Janše, ali oni su manjina unutar EU", rekao je Biber.
 
On je naveo da "svaki put kad Orban pruži podršku, to je medveđa podrška Srbiji" i da se to "u Francuskoj i Holandiji tumači kao da on želi još više ljudi sličnih njemu u EU i zbog toga to ne žele da dozvole".
 
Govoreći o položaju opozicije kod zapadnih zvaničnika, Biber je istakao da deo odgovornosti snosi i sama opozicija "zbog svoje podeljenosti i činjenice da nemaju jedinstvene stavove o nekim pitanjima", a da je glavna krivica na strani vlasti "koja radi sve da uništi opoziciju" čemu pogoduje "sukob lidera unutar tih stranaka". 
 
"To daje izgovor zapadnim zvaničnicima da kažu kako nisu srećni s Vučićem, ali da nemaju s kim drugim da razgovaraju."
  • Dejan Luca

    23.11.2021 09:40
    Biber: Srbija sa Vučićem nikad
    @M
    "opet ne bismo usli u EU u dogledno vreme. Samo jedna Hrvatska bi nas kocila godinama."
    Zašto bi vas kočili? Ispunite uvjete koje za ulazak propisuje EU i dobro nam došli. Pozdrav iz HR.

    Niti vi niti Bugari niste ispunili generalni niti jedan jedini preduslov vec ste primljeni, kao i Rumunija, iz cistog politickog razloga. Ratne kriminalce su vam Hagu prvo osudili a zatim po obecanju i primanju u EU , oslobodili (Gotovina i co.). Korupcija, primitivizam, nepotizam i fasizam vam vladaju "drzavom" kao i beda i siromastvo. Ali ste ipak primljeni u EU sto sada gorko, vrlo gorko zale, te to i navode kao razloge za razmisljanja o uopste buducim, eventualnim prosirenjima. Stoga komentar "ispunite uvjete.."duboko su me "nasmijali".
  • Herzogtum

    18.11.2021 12:43
    Cirkus Colorado
    Svaka ptica leti svome jatu...
    - Kako može jedna banana da leti?!
  • ne smaraj

    17.11.2021 20:35
    "Ziveo i ti nama.
    Za koga da glasamo i kako ce nam to pomoci?
    Znam odgovor, ali moram da pitam zbog takvih kao sto si ti..."

    Znamo da znaš. Ti ćeš glasati za Vučića, kao i do sad, ali mi ćemo ovaj put glasati za tu opoziciju koja ti toliko smeta.

    Pa, počni da tražiš posao, posao bota u JP neće postojati posle izbora...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija